Узгој брашнастих буба доноси финансијске и еколошке погодности за произвођаче хране.
Брашно од црва брашнара (Tenebrio molitor) од прије неколико дана може званично да се користи у људској исхрани храни, након што га је одобрила Европска комисија.
Може да се користи у хљебу, пецивима, колачима, тјестенинама, производима од кромпира, сиревима и компотима од воћа и поврћа.
Међутим, овај прах не прија свима, а поготово је ризичан за особе са алергијама.
Поред брашнасте бубе, у ЕУ су већ одобрени и други инсекти за употребу у исхрани. Међу њима су домаћи цврчак, ларве житног пљеснивца и селице скакавац.
Обавезно упозорење
Ларве се прије обраде третирају УВ зрацима како би се елиминисали потенцијални патогени. Према ЕУ регулативи 2025/89, прах од брашнасте бубе мора да буде означен као "прах од ларви Tenebrio molitor (брашнаста буба) третиран УВ свјетлом" у списку састојака.
Ова ознака мора да буде или директно поред списка састојака или (ако он не постоји) у непосредној близини назива производа.
Постоји ризик за особе са алергијама
Свако ко је алергичан на ракове или кућне гриње може да има реакцију на прах од брашнастог црва, и с обзиром на то је и неопходно одговарајуће упозорење.
Такође, произвођачи морају да додају нутритивну табелу ако прах повећава садржај витамина Д у производу. У том случају, мора се додати ознака "садржи витамин Д произведен УВ третманом".
Додатни инсекти су дозвољени
Брашнасти црви се узгајају у регионима гдје се гаји жито, користећи нуспроизводе пољопривреде, што је исплативо.
Такође, имају мањи еколошки отисак од многих животињских намирница попут говедине или свињетине. Њихов узгој захтијева мање простора и хране у поређењу са традиционалним сточарством.