Корисно знати

Колико ајвар има калорија и да ли га је добро јести сваког дана?

  • Извор: Она
  • 24.09.2024. 17:48

Припрема зимнице је у јеку, а већина домаћица се традиционално опред‌јељује да прави домаћи ајвар.

Без обзира на то да ли је од мљевене, цијепане, барене паприке, са додатком плавог парадајза, зачињен или не, ајвар је специјалитет у ком ће већина породица да ужива у наредном периоду.

Иако је посао направити га, поред тога што је временски захтијеван, а и скуп, нема ништа љепше него кад чланови породице отворе теглу домаћег ајвара и уживају у непоновљивом укусу печених паприка које су упржене са бијелим луком, уљем и сирћетом. Неки му додају и патлиџан, док је прави ајвар направљен управо од 100 одсто паприке.

Ријеч ајвар потиче од турске ријечи "havyar" што у преводу значи "поврћна икра или кавијар". По самом изгледу овог умака може се примијетити да мало и подсјећа на кавијар, па је некада то била друга ријеч за ово домаће балканско јело.

Пошто је оригинални и најчешће спремљен ајвар сачињен само од поврћа и мало уља, самим тим нема пуно калорија. Садржи бјеланчевине, угљене хидрате и масти. На 100 грама ове намирнице има у просјеку од 80 до 130 калорија, зависно од рецептуре по којој се производи. Ајвар није опасан за килажу, под условом да се конзумира умјерено. Умјерена конзумација, односи се на повремени прилог уз печења или као додатак било каквим јелима, или једноставније као намаз.

Просјечна нутритивна вриједност у 100 грама производа:

Масти - 11,91 g

Засићене масне киселине - 1,3gr

Протеини - 1,43 g

Угљени хидрати 12,2g

Со - 76 g

Шећери - 4,4g

Ајвар је богат витамином Ц, који се налази у паприкама, а побољшава имунитет и цјелокупно функционисање организма. Богат је и витамином А, кога има у парадајзу. Патлиџан обезбјеђује потребну количину витамина Б2 и фолне киселине. Ајвар такође садржи корисну количину влакана. Често је драг и онима који не воле поврће и салате, па надокнађује витамин, преноси Она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.