Ако сте на дијети и покушавате да смршате бар неки килограм, сигурно вам добро дође сваки савјет о намирницама које не гоје.
Једна од њих је ајвар и зато можете слободно да га додате на списак идеја за ужину или вечеру. Међутим, морате знати да његова калоричност у многоме зависи од начина како је припремљен.
У просјеку, 100 грама ајвара има само око 85 калорија.
То значи да бисте, уз пар крекера, могли да себи припремите нискокалоричну вечеру или ужину.
Треба имати на уму да ћете тако себи осигурати врло мало хранљивих материја. Паприке се обично прво пеку или баре, па онда самељу и дуго прже, чиме се већина драгоцјених састојака, нарочито витамина, потпуно уништи.
Уколико је домаћица била "лаке руке" при одмјеравању уља за пржење, може се догодити да ајвар има и више калорија. Зато је најбоље да користите онај домаће производње.
Гастроентеролог Војислав Перишић препоручује ову зимницу, мада и он потврђује да нема много хранљивих састојака.
"Али помаже да брже сваримо храну коју смо појели уз ајвар", казао је својевремено у Јутарњем програму на ТВ Прва, преноси Крстарица.