Домаћице често за потребе васкршње трпезе скувају и офарбају велике количине јаја.
Много јаја поједемо први дан Васкрса, али много остане у корпама за декорацију. Зато се повлачи питање колико та јаја заправо дуго могу да стоје, а да буду безбједна за јело?
Према Управи за храну и лијекове, тврдо кувана јаја можете држати у фрижидеру до седам дана након што су скувана.
Основно правило је да би јаја након кувања требало држати у фрижидеру, а не у корпи на столу, како се код нас често практикује, стога постоји један велики изузетак за који би требало да знате - правило од седам дана не важи за васкршња јаја ако су јаја била ван фрижидера дуже од два сата.
Никада не треба да једете кувана јаја која су остављена ван фрижидера дуже од два сата, пише “Southern Living“.
Ако примијетите плаво зелену боју на граници између бјеланца и жуманца куваног јаја нема потребе за бригу, јер је то само знак да се јаје дуго кувало, а не да је покварено, те га слободно можете јести.
Уколико сте васкршња јаја након кувања нагло хладили леденом водом знајте да тако бактерије могу ући у јаје, а таква јаја морате појести најкасније за два дана.
Дакле, уколико сте јаја држали на собној температури, морате их појести исти или најкасније наредни дан, док она која су све вријеме била у фрижидеру су безбједна за јело и до седам дана, пише Жена Блиц.