Како бисте успјели сачувати кромпир да не проклије и да траје мјесецима, потребно је да га складиштите на исправан начин.
Наиме, ова намирница важи за једну од оних које се могу чувати седмицама или чак мјесецима. Иако је кромпир отпоран, важно је користити исправне начине за његово складиштење како би имао што дужи рок трајања.
Свјежи кромпир који се чува у идеалним условима може да траје неколико мјесеци, а уколико се држи на температури изнад 13 степени он ће брже дехидрирати, што ће му уједно смањити и рок трајања.
Приликом куповине савјетује се да бирате кромпире без тамних и меких мрља, који имају уједначену текстуру јер се онај с мрљама брже квари приликом складиштења.
Осим тога, потребно је да кромпир држите на сувом јер се влага лако може задржати на кожи кромпира и створити превише влажно окружење, доводећи до буђи. Због тога је потребно кромпире чувати онаквима какви јесу и прати их тек када су спремни за употребу.
Кромпири се често продају у мрежастој врећици која омогућава улазак и излазак ваздуха, те се због тога савјетује да их оставите похрањене у врећици или у добро прозрачену здјелу како би ваздух циркулисао око њих.
Оптимална температура за чување кромпира је између седам и 13 степени, па је због тога подрум идеалан за складиштење. Корисно је да кромпире држите на најмрачнијем и нахладнијем мјесту, али не у фрижидеру.