Korisno

Kako sve iskoristiti koru jabuke, možete čistiti i suđe

  • Извор: Агенције
  • 03.07.2022. 20:28

Kora jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Osim toga, daće im pomalo slatkast ukus. Imate li puno kora, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.

Napravite zdravi čips

Kore jabuka ostale nakon priprema poslastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih s malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poređajte ih na masni papir i pecite na 200 stepeni oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.

Odlične su kao topli napitak

Stavite ih u ključalu vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuvajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način pravi se i kompot, samo u tom slučaju kuvane kore ne bacate, već poslužite zajedno sa tečnošću.

Ubacite ih u smuti

Kora jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Osim toga, daće im pomalo slatkast okus.

Odlično idu i u salate

Isijecite kore jabuka na tanke tračice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati fini ukus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, cveklu…

Napravite jabukovo sirće

U teglu stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litar vode se stavi otprilike trećina šoljice šećera. Teglu prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike nedjelju dana tečnost postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u teglu pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri nedjelje. Znaćete da je jabukovo sirće gotovo kada se pojave mjehurići u tečnosti. Jabukovo sirće čuvajte na hladnijem mjestu.

Očistite aluminijumsko posuđe

Stavite kore jabuka u vodu i prokuvajte - najprije neka provri pa smanjite temperaturu i kuvajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tečnošću očistite aluminijumsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke ukloniće mrlje s aluminijuma.

Punite palačinke njima

Sitno nasjeckajte kore jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u mafne prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, piše thekitchn.com, prenosi krstarica.com.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Серија 'Мућке' легендарна је британска комична серија у режији Џона Саливана, која је од 1981. до 1991. године доживјела седам сезона и неколико посебних издања.

  • 13:05 Документарни програм (Р)

    Документарни програм (Р)