Славна америчка шефица Алекс Гуарнасхели на ТикТоку је открила супер трик!
Кад те улови жеља за кришком свјежег ананаса или чак припремом ананаса на роштиљу, егзотичне салсе с ананасом или раскошног наопаког колача с ананасом, врло је лако посегнути за првим плодом на полици – без провјере је ли ананас уопште зрео. А недовољно зрео ананас може бити јако тврд, кисео и покварити ти уживање.
Срећом, славна шефица Алекс Гуарнасхели, звијезда канала Фуд Нетворк, на ТикТоку и осталим друштвеним мрежама подијелила је један једноставан трик који користи сваки пут кад бира ананас у трговини – и који ће заувијек промијенити начин куповине овог тропског воћа.
Прво и најважније – помириши дно
Гуарнасхели савјетује да ананас помиришеш с доње стране. Ако осјетиш слаткаст, тропски мирис, ананас је зрео и спреман за конзумирање. Али ако не мирише или чак осјетиш само благи траг ароме, слободно га врати назад на полицу. Кисели или сирћетни мирис, значи да је воће презрело и већ на рубу кварења.
Ако ти се ипак поткраде недовољно зрео ананас, немој очајавати – можеш га спасити тако да га засладиш шећером, медом или ароматичном шећерним сирупом или га чак термички обрадиш (направиш компот или ананас бациш на грил), а можеш ананас и убацити у смути.
Имај на уму да ананас не дозријева након бербе – може омекшати, може му се промијенити боја коре, али слаткоћа остаје иста.
Боја, тежина и листови – на што још пазити?
Боја такођер може помоћи при процјени зрелости ананаса, али није пресудна. Зрели ананас обично има жуту кору, док потпуно зелени ананас заправо уопште није зрео. Ако је цијели ананас дубоко жут или чак наранџаст, то је знак да је презрео.
Добро је и лагано притиснути кору – зрео ананас бит ће чврст, али не смије бити претврд као камен. Осим тога, што је тежи, то боље – то значи да је пун сочног меса и сока.
И за крај, један класик: повуци лист с врха. Ако лако испада, ананас је зрео. Ако се лист чврсто држи - ананас још није спреман
Бонус савјет: шта с тврдом средином ананаса?
Након што огулиш ананас, кору ћеш морати бацити, односно ставити у компост, али немој се зезнути и бацити и ону тврду средину ананаса! Искористи је за припрему ароматичног сирупа који касније можеш додавати у коктеле, десерте или чак домаћи ледени чај.
Испробај ове сласне рецепте с ананасом.