Традиционално јапанско јело

Како препознати прави јапански суши?

  • Извор: АТВ
  • 15.03.2025. 08:45

Суши није само јело - то је хармонија укуса која представља праву умјетност. У Јапану се његова припрема сматра посебним занатом, а сваки састојак игра кључну улогу у постизању савршене равнотеже укуса и арома која је прерасла оквире свог традиционалног поднебља и освојила свјетску гастрономску сцену.

Међутим, шта је то што суши заиста чини изузетним? 

Нори – основа сушија

Припрема већине врста суши ролница почиње са танким листовима нори алги којима се обмотавају његови састојци. Ипак, улога нори алги није само практична – оне су богате минералима, нискокалоричне и доносе карактеристичне, благо слане ноте.

Управо оне играју важну улогу у доживљају који се описује и као умами – а представља симфонију природне пуноће укуса намирница од којих се припрема ролница. 


Шари – душа сушија

Кувана рижа уз додатак посебне мјешавине на бази сирћета, позната као шари, кључни је елемент сваког сушија.

Како би сваки залогај био савршен, она не смије бити ни превише љепљива ни сува. Танки слој шарија наноси се на нори, припремајући га за богате и пажљиво биране састојке.

Нет – тајна неодољивих ролница

Суши не би био потпун без врхунских састојака, познатих као нет. Свјежа риба, морски плодови, поврће па и сир доприносе раскоши укуса, али и обогаћују сваки залогај високим нутритивним вриједностима.

Омега-3 киселине, витамини и минерали су оно што суши чини не само укусним већ и балансираним и здравим оброком. 

Wasabi – блага пикантност која буди чула

Зелена паста од истоимене биљке и вјерни пратилац сушија представља много више од обичног додатка. Овај  кључни дио суши искуства одликује се интензивном, освјежавајућом пикантношћу која савршено надопуњује благи укус сирове рибе, стварајући посебан баланс.

Иако први утисак може бити блага љутина, препознаћемо и суптилну слаткоћу, која се брзо повлачи, остављајући за собом освјежавајући ефекат. Важно је знати и то да осим што побољшава укус сушија, Wasabi има и значајну улогу у истицању и чувању свјежине рибе, јер садржи природна својства која је штите. 


Кисели ђумбир – савршен баланс укуса

Кисели ђумбир, познат и као гари, често се послужује уз суши као освјежавајући контраст укусима рибе и wasabija.

Његова блага киселост и слаткоћа уравнотежују богате ароме сушија, а истовремено помажу у чишћењу непца и потпунијем уживању у нијансама укуса. Улога киселог ђумбира у стварању посебног искуства током јела је веома важна, па можемо рећи да је поред wasabija, састојак без којег је тешко говорити о аутентичној суши ролници. 

Одакле почети?

Ако сте и ви пожељели да пробате прави јапански суши, добра вијест је да не морате путовати далеко. Тропик маркети су мјеста на којима можете потражити суши за који познаваоци овог јела кажу да је баш попут онога који припремају искусни суши мајстори Далеког истока. 

Још боља вијест је то што вас у понуди очекују његове најпознатије врсте. 

Маки ролнице, са састојцима попут лососа, туне или авокада савршен су избор за почетнике или љубитеље класичних укуса, док је футо маки ту да понуди сложене комбинације попут похованих козица, лососа и авокада, савршено балансирајући састојке у сваком залогају. Ту су и непревазиђене Калифорниа ролнице које доносе модеран заокрет, спајајући традиционалну јапанску кухињу с иновативним приступом западњачке кухиње, а које ћете препознати по томе што је нори алга додатно обмотана слојем риже посуте сусамом.

Ако ипак преферирате раскошне и сложене укусе који вас увијек пријатно изненаде, премиум суши са састојцима попут похованих козица, тартуф мајонеза и лососа јесте нешто што морате пробати. А, ако се убрајате у оне који проналазе савршенство у једноставности – имамо два фаворита: нигири и сашими. Нека вас њихов изглед не завара – нигири захтијева посебно умијеће обликовања риже на коју се њежно поставља свјежа риба као главни састојак, док сашими представља рибу без риже у којој се ужива уз краставац, кисели ђумбир и wasabi.


Једно је сигурно – који год суши да одаберете, сигурно нећете погријешити, а најбољи пут за упознавање његових неодољивих тајни је да испробате све врсте. У понуди их можете пронаћи у Тропик центрима Бања Лука и Требиње, Тропик маркетима Зворник Каракај, Брчко, Бијељина Сити Центар, Добој, у већим мојМаркет трговинама, као и у Црвена јабука маркетима у Тузли и Сарајеву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ''ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Аграр (Р)

    Аграр (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.