Ефикасно

Како правилно опрати воће и поврће

 • 17.05.2024. 08:08

Јабуке, краставци, парадајз, банане изгледају прелијепо са сјајном кором. Да ли су ове врсте поврћа и воће здраве? Да! Али само под условом да их прије јела очистите од хемијских адитива, фиксатива, конзерванса и других састојака којима су прскане како би изгледале лијепо и не би се поквариле у транспорту. Ево ефикасних начина!

Већину врста поврћа (нпр. зелена салата, парадајз, краставци, ротквице) и воћа (шљиве, крушке) је довољно да потопите у два раствора на неколико минута: прво кисели, затим алкални раствор, да би се ослободиле штетних материја. Припремите двије посуде. Сипајте воду у прву са јабуковим сирћетом (пола чаше сирћета на литар воде), у другу сипајте и додајте двије кашичице соде на литар воде.

Припремљено поврће и воће ставите пет минута у „киселу купку“. Затим темељно исперите текућом водом и затим их држите у алкалном раствору још пет минута. Исперите још једном чистом водом. Завршено!

Познато је да се већина витамина налази испод коре воћа, на примјер јабуке. Кора је здрава и због тога што је пектин садржан у њој природни је извор влакана. Али јабуке са кором можете јести само ако су из вашег воћњака. Сјајне јабуке које дуго стоје у хипермаркетима имају сјајну кору јер су прскане разним уљима и восковима.

Дакле, пијре него што почнете да уживате у јабуци са корицом, уроните је у посуду кључале воде. Погледајте шта ће се десити! Вода ће постати мутна, на њој можете видети масне жуте наслаге. Користите сунђер или рукавицу да оперете поврће водом.

Банане, ананас, поморанџе и други агруми који су нам дошли из тропских земаља такође треба потопити у кључалу и расхлађену воду. Али то можда није довољно за уклањање токсичних супстанци из кожице. Због тога их очистите четком и добро исперите под јаким млазом воде.

Јагоде су још једно омиљено љетње воће, али често су третиране пестицидима и другим хемикалијама током узгоја. Иако су ове хемикалије обично присутне у сигурним количинама, неки људи преферирају додатни корак у чишћењу воћа ради уклањања потенцијалних остатака. Једна од природних метода за чишћење јагода је употреба раствора соде бикарбоне.

Поврће се не смије чувати у фолији, јер се садржај штетних нитрита у њима повећава без ваздуха. Али шта учинити ако се броколи или краставац продаје готово увијек у таквој "одјећи"?

Одвојите их од фолије и ставите на петнаест минута на топло мјесто. Велики дио токсина би онда требало да "испари". А онда иде поступак – кисела и алкална купка!

(Женски магазин)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

  '' Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

 • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.