Јабуке, краставци, парадајз, банане изгледају прелијепо са сјајном кором. Да ли су ове врсте поврћа и воће здраве? Да! Али само под условом да их прије јела очистите од хемијских адитива, фиксатива, конзерванса и других састојака којима су прскане како би изгледале лијепо и не би се поквариле у транспорту. Ево ефикасних начина!
Већину врста поврћа (нпр. зелена салата, парадајз, краставци, ротквице) и воћа (шљиве, крушке) је довољно да потопите у два раствора на неколико минута: прво кисели, затим алкални раствор, да би се ослободиле штетних материја. Припремите двије посуде. Сипајте воду у прву са јабуковим сирћетом (пола чаше сирћета на литар воде), у другу сипајте и додајте двије кашичице соде на литар воде.
Припремљено поврће и воће ставите пет минута у „киселу купку“. Затим темељно исперите текућом водом и затим их држите у алкалном раствору још пет минута. Исперите још једном чистом водом. Завршено!
Познато је да се већина витамина налази испод коре воћа, на примјер јабуке. Кора је здрава и због тога што је пектин садржан у њој природни је извор влакана. Али јабуке са кором можете јести само ако су из вашег воћњака. Сјајне јабуке које дуго стоје у хипермаркетима имају сјајну кору јер су прскане разним уљима и восковима.
Дакле, пијре него што почнете да уживате у јабуци са корицом, уроните је у посуду кључале воде. Погледајте шта ће се десити! Вода ће постати мутна, на њој можете видети масне жуте наслаге. Користите сунђер или рукавицу да оперете поврће водом.
Банане, ананас, поморанџе и други агруми који су нам дошли из тропских земаља такође треба потопити у кључалу и расхлађену воду. Али то можда није довољно за уклањање токсичних супстанци из кожице. Због тога их очистите четком и добро исперите под јаким млазом воде.
Јагоде су још једно омиљено љетње воће, али често су третиране пестицидима и другим хемикалијама током узгоја. Иако су ове хемикалије обично присутне у сигурним количинама, неки људи преферирају додатни корак у чишћењу воћа ради уклањања потенцијалних остатака. Једна од природних метода за чишћење јагода је употреба раствора соде бикарбоне.
Поврће се не смије чувати у фолији, јер се садржај штетних нитрита у њима повећава без ваздуха. Али шта учинити ако се броколи или краставац продаје готово увијек у таквој "одјећи"?
Одвојите их од фолије и ставите на петнаест минута на топло мјесто. Велики дио токсина би онда требало да "испари". А онда иде поступак – кисела и алкална купка!
(Женски магазин)