Стручњаци упозоравају да је грожђе вјероватно најтеже воће за прање и уклањање бактерија и пестицида. Зато је веома важно да знате како се правилно пере и чува грожђе.
Према подацима Америчког центра за контролу болести (ЦДЦ) грожђе је, уз јагоде, шпинат и кељ, биљка за коју се користи највише пестицида.
Такође, стручњаци напомињу да је екстремно важно правилно прање грожђа прије конзумације, јер на плодовима овог воћа могу да се пронађу бактерије као што су салмонела, листерија и ешерихија коли.
Прво правило је да никако не једете грожђе прије прања. Друго, оперите само ону количину коју ћете одмах појести, јер прање повећава влажност плода и убрзава кварење. Треће, није довољно само да грожђе оперете водом из славине.
Четврто, саветује се да потопите грожђе у посуду са водом и додате двије кашике соде бикарбоне или алкохолног или јабуковог сирћета.
Оставите тако најмање десет минута, а након тога грожђе темељно исперите хладном водом.
Уколико желите да га чувате у фрижидеру, битно је да грожђе прво оставите да се просуши. Потом га ставите у посуду са вентилацијом и смјестите у хладнији дио фрижидера. На овај начин грожђе може да остане свјеже и до три недјеље. Такође, не скидајте гранчице, јер такоће ово воће дуже остати свјеже.
Истине ради, чак и ако све ово урадите нема гаранција да сте уклонили све пестициде, а једини поузданији начин је да огулите кожицу са грожђа.