Једноставан трик

Како да веш не блиједи приликом прања

 • Извор: Магазин новости
 • 15.05.2024. 12:05

Прање обојеног веша је попут лутрије - никада не знате како тканина може да одреагује на прашак или течни детерџент, посебно уколико је у питању прво прање. У већини случајева, боја којом је она обојена у веш машини почне да се испира, па су и посљедице "трагичне" - други веш поприми нијансу овог који испушта боју, а тај који је "главни кривац" за све већ након неколико прања потпуно изблиједи и може да се баци.

Уз помоћ једног једноставног трика губитак боје приликом прања веша може се потпуно избјећи, а све што вам је потребно можете пронаћи у својој кухињи.

Како да веш не блиједи приликом прања

Трик у који се "куну" врсне домаћице је прилично једноставан и не захтијева никакве специјалне издатке, нити уређаје. Све што је потребно јесте да у лавору припремите раствор тако што ћете у 2 литре воде растворити пола шоље соли и трећину шоље сирћета.

Када све састојке сједините и добро промијешате, у лавор треба да потопите веш за који сумњате да би могао да пушта боју, и оставите га тако да одстоји око пола сата. Када вријеме прође, ствари је потребно извадити и добро испрати у води све док она не буде потпуно прозирна.

Тек након овога можете бити сигурни да је обојени веш, а нарочито онај коме је то прво прање, спреман за убацивање у веш машину. Експерти препоручују, наравно, да чак и након овога темепература на којој перете веш буде прилагођена етикети са инструкцијама за одржавање одјеће, како не би било изненађења.

Раствор соли и сирћета може бити ваш најбољи савезник у домаћинству

Осим што је врло дјелотворан у спречавању испуштања боје са обојене гардеробе, раствор воде, соли и сирћета у пропорцији која је наведена може послужити за још неколико ствари у домаћинству и замијенити скупе (и потенцијално опасне) хемијске производе.

Можете га користити за прање унутрашњости фрижидера, у њега можете потопити кухињске даске за сјечење како бисте их темељно опрали, а згодан је и за чишћење сребрног накита. Уколико додате и пар капи маслиновог уља, њиме можете брисати и дрвени намјештај.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)