Jednostavan trik

Kako da veš ne blijedi prilikom pranja

  • Izvor: Magazin novosti
  • 15.05.2024. 12:05

Pranje obojenog veša je poput lutrije - nikada ne znate kako tkanina može da odreaguje na prašak ili tečni deterdžent, posebno ukoliko je u pitanju prvo pranje. U većini slučajeva, boja kojom je ona obojena u veš mašini počne da se ispira, pa su i posljedice "tragične" - drugi veš poprimi nijansu ovog koji ispušta boju, a taj koji je "glavni krivac" za sve već nakon nekoliko pranja potpuno izblijedi i može da se baci.

Uz pomoć jednog jednostavnog trika gubitak boje prilikom pranja veša može se potpuno izbjeći, a sve što vam je potrebno možete pronaći u svojoj kuhinji.

Kako da veš ne blijedi prilikom pranja

Trik u koji se "kunu" vrsne domaćice je prilično jednostavan i ne zahtijeva nikakve specijalne izdatke, niti uređaje. Sve što je potrebno jeste da u lavoru pripremite rastvor tako što ćete u 2 litre vode rastvoriti pola šolje soli i trećinu šolje sirćeta.

Kada sve sastojke sjedinite i dobro promiješate, u lavor treba da potopite veš za koji sumnjate da bi mogao da pušta boju, i ostavite ga tako da odstoji oko pola sata. Kada vrijeme prođe, stvari je potrebno izvaditi i dobro isprati u vodi sve dok ona ne bude potpuno prozirna.

Tek nakon ovoga možete biti sigurni da je obojeni veš, a naročito onaj kome je to prvo pranje, spreman za ubacivanje u veš mašinu. Еksperti preporučuju, naravno, da čak i nakon ovoga temeperatura na kojoj perete veš bude prilagođena etiketi sa instrukcijama za održavanje odjeće, kako ne bi bilo iznenađenja.

Rastvor soli i sirćeta može biti vaš najbolji saveznik u domaćinstvu

Osim što je vrlo djelotvoran u sprečavanju ispuštanja boje sa obojene garderobe, rastvor vode, soli i sirćeta u proporciji koja je navedena može poslužiti za još nekoliko stvari u domaćinstvu i zamijeniti skupe (i potencijalno opasne) hemijske proizvode.

Možete ga koristiti za pranje unutrašnjosti frižidera, u njega možete potopiti kuhinjske daske za sječenje kako biste ih temeljno oprali, a zgodan je i za čišćenje srebrnog nakita. Ukoliko dodate i par kapi maslinovog ulja, njime možete brisati i drveni namještaj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: