Ако вам банане редовно брзо пропадну, иструле или постану превише зреле, можда ће вас занимати једноставан трик који гарантује да ће бити свјеже и до двије недјеље! Линда Лусли, домаћица, кувар и оснивач веб странице која се бави рецептима и савјетима у вези са храном и кувањем, открила је феноменалну цаку за складиштење банана, уз помоћ које ће дуго остати свјеже.
- Једна грешка коју људи често праве је што стављају банане поред другог воћа. Ако купујете много воћа, укључујући јабуке, поморанџе и крушке, покушајте да банане не држите у њиховој близини - савјетује Линда, пише Мирор.
Не само да банане треба чувати раздвојене од других воћки, већ их треба раздвојити и једну од друге, тврди она:
- Можда мислите да је најбоље да банане држите причвршћене за "грозд", и да узимате једну по једну по потреби. Међутим, то није случај - рекла је.
Оно што треба урадити како се банане не би брзо поквариле јесте да их одвојите једну од друге, и да петељку сваке банане умотате у комадић обичне прозирне кухињске фолије. Ово ће спријечити ослобађање гаса етилена, супстанцу која је потребна воћу како би порасло и сазрело, али такође доводи и до бржег кварења воћа приликом ослобађања.
- Када су умотане у пластику, банане дуже задржавају етилен, што ће спријечити процес зрења да се одвија пребрзо, па ће трајати и до 14 дана - додаје Лусли, те савјетује и да банане одложите у фрижидер када мало пожуте и почну да сазријевају - хладне температуре им годе.