Ипак, за оне који су издржали цијели пост, нагли прелазак на овакав тип исхране, може да представља проблем по организам. На који начин треба прећи са посне на мрсну храну, открила је магистар фармације и нутриционисткиња Марија Милановић.
"Прва ствар коју ћете ујутру унети пре него што се "баците" на ту тежу храну нека буде рецимо лимунада и нека уз сваки оброк у току тог дана буде нека порција свеже салате. Пошто је сезона зимнице, може слободно да буде и зимница, кисели краставчићи, кисели купус итд. Зашто? Јер су то влакна, јер ће она успорити тај нагли скок шећера и такозване масне хране које имамо из печења, из руске салате, из свих ових сухомеснатих производа", каже нутриционисткиња за Прва Тв.
Још један од добрих савјета јесте да се постепено уводе намирнице.
"Дакле, хране ће бити и она је сада ту. Не мора све да се унесе одмах и у једном оброку и одмах током тог дана", наводи Марија.
"Рецимо да су кувана јаја добра или јаја на око. Обавезно кажем уз порцију салате. Увести младе сиреве, који нису пуномасни и који ће се лакше варити. Увести пилетину, ћуретину, јунетину која се много лакше вари него рецимо свињско месо, него печење. Опет кажем, све можете да једете, само у некој умереној количини и уз порцију добре салате".
Када је ријеч о здравственим бенефитима поста, нутриционисткиња наводи да их и те како има.
"Здравствени бенефити су јако велики, а то је да регулишу ниво шећера у крви, крвни притисак, смањује ниво масноће, односно тај чувени холестерол, пре свега ЛДЛ односно лош холестерол", преноси б92.