Корисно

Како да направите савршено тијесто за пите

  • Извор: Магазин новости
  • 21.10.2023. 03:15

За припрему домаћег тијеста, осим доброг рецепта, важно је да знате и како то раде искусне домаћице.

Уколико намјеравате да замијесите тијесто за питу ево неколико корисних савјета.

Користите хладан маслац и ледену воду. Такође, кухињска површина треба да буде хладна, да се не налази близу топлог шпорета или поред машине за прање судова. Тијесто за пите мијесите што брже, а на почетку чините то искључиво прстима. Пожељно је и да вам руке буду хладне, али водите рачуна да не ставите превише течних састојака јер ће тијесто бити тврдо, сипајте тек толико да га повеже.

За разлику од других врста тијеста, која се остављају на топлом да би брже надошла, оно за пите треба да се "одмара" барем 15 минута у фрижидеру јер се на тај начин ослобађа глутен, па ће се лакше развући и неће "пасти" током печења.

Тијесто разваљајте на охлађеној, лагано побрашњеној површини како се не би залијепило. Прво у једном смјеру, а онда га окрените за четвртину круга и опет разваљајте. Понављајте док не добијете равномеран облик. Прије печења избоцкајте тијесто виљушком како се не би створили мехурићи. Затим ставите папир за печење и кратко га загријте у рерни. Тијесто пеците 12 минута, потом скините папир и пеците још пет минута. Готово је кад je златно и чврсто, а површина сува.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: