Рецепти

Како да направите најбоље ћевапе и пљескавице за 1. мај

  • 22.04.2025. 08:10

Ближи се 1. мај и незаобилазно роштиљање у природи, па се ваља припремити за ту прилику. Зато вам доносимо занимљиве рецепте како да направите најбоље ћевапчиће и пљескавице.

За добре ћевапе и пљескавице потребно вам је добро месо. Готово роштиљ месо које можете набавити у продавницама, чак и ако је квалитетно, никад не може бити толико добро као кад га сами направите. Ево неких рецепата и трикова за савршено месо с роштиља.

Ако сами хоћете да направите роштиљ месо, биће вам потребна машина за мљевење или, ако немате машину, замолите да вам месо самељу у месари. Месо за роштиљ потребно је исјећи на крупније коцке, затим га самљети два пута.

Умрло дијете које је било повријеђено у незгоди на ауто-путу

Умрло дијете које је било повријеђено у незгоди на ауто-путу

Прије него што га самељете други пут, месо би требало да измијесите рукама, како би се смјеса“ добро везала“, а према неким старим рецептима требало би додати и овчији лој, јер масноћа добро везује месо. Међутим, ако је месо масније, то ће бити довољно.

Све то требало би да урадите дан раније, јер је најбоље да смјеса одстоји преко ноћи прије него што буде спремна за печење.

Што се тиче врсте меса, постоје разне комбинације. Можете пробати само с јунетином, међутим, познаваоци кажу да је најбоље кад додате још неку врсту меса. Ево неких приједлога.

Узмите 500 грама јунећег и по 250 грама свињског и овчијег меса. Или, 500 грама јунетине и само 250 гра,а свињетине или овчетине.

Међународна конференција о Јасеновцу

Међународна конференција о Јасеновцу

Од зачина су незаобилазни со и мљевени бибер, а друге зачине можете додати ако хоћете да месо добије специфичан укус. У ту сврху можете у смјесу додати мало першуна у праху, а многе роштиљџије додају црни или бијели лук. Препорука је да у смјесу додате два до пет одсто (од тежине меса) веома ситно исјецканог црног лука. Зачине можете додати између првог и другог мљевења.

Неки мајстори додају и презлу, односно, самљевен стари хљеб, како би месо имало бољу текстуру. Наравно, ако правите за себе, не желите да добијете на количини већ на квалитету, па нећете додати више од 5 до 10 одсто.

Мали трикови

У дио припремљене смјесе можете накнадно да додате димљену сланину или неко друго суво месо и туцану љуту паприку. Тако ћете добити гурманске уштипке или пљескавице, у зависности од тога како желите да обликујете месо.

У Српској рођено 16 беба

У Српској рођено 16 беба

Ћевапчиће можете правити рукама, које је прије тога потребно науљити или можете узети пластичну флашу. Најбоље је употријебити флашу од два литра, тако што ћете изрезати само горњу трећину. Кесу са смјесом гурните у тако направљен лијевак и гурајте смјесу кроз отвор. Добићете ћевапе савршеног облика, само треба да одредите дужину.

Током печења препоручујемо да набавите неколико гранчица свјежег рузмарина и мало маслиновог уља. Гранчицу рузмарина умочите у маслиново уље и премажите месо док се пече, али тек пошто се ухватила корица, односно, кад је већ скоро печено, пише Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.