Ближи се 1. мај и незаобилазно роштиљање у природи, па се ваља припремити за ту прилику. Зато вам доносимо занимљиве рецепте како да направите најбоље ћевапчиће и пљескавице.
За добре ћевапе и пљескавице потребно вам је добро месо. Готово роштиљ месо које можете набавити у продавницама, чак и ако је квалитетно, никад не може бити толико добро као кад га сами направите. Ево неких рецепата и трикова за савршено месо с роштиља.
Ако сами хоћете да направите роштиљ месо, биће вам потребна машина за мљевење или, ако немате машину, замолите да вам месо самељу у месари. Месо за роштиљ потребно је исјећи на крупније коцке, затим га самљети два пута.
Прије него што га самељете други пут, месо би требало да измијесите рукама, како би се смјеса“ добро везала“, а према неким старим рецептима требало би додати и овчији лој, јер масноћа добро везује месо. Међутим, ако је месо масније, то ће бити довољно.
Све то требало би да урадите дан раније, јер је најбоље да смјеса одстоји преко ноћи прије него што буде спремна за печење.
Што се тиче врсте меса, постоје разне комбинације. Можете пробати само с јунетином, међутим, познаваоци кажу да је најбоље кад додате још неку врсту меса. Ево неких приједлога.
Узмите 500 грама јунећег и по 250 грама свињског и овчијег меса. Или, 500 грама јунетине и само 250 гра,а свињетине или овчетине.
Од зачина су незаобилазни со и мљевени бибер, а друге зачине можете додати ако хоћете да месо добије специфичан укус. У ту сврху можете у смјесу додати мало першуна у праху, а многе роштиљџије додају црни или бијели лук. Препорука је да у смјесу додате два до пет одсто (од тежине меса) веома ситно исјецканог црног лука. Зачине можете додати између првог и другог мљевења.
Неки мајстори додају и презлу, односно, самљевен стари хљеб, како би месо имало бољу текстуру. Наравно, ако правите за себе, не желите да добијете на количини већ на квалитету, па нећете додати више од 5 до 10 одсто.
Мали трикови
У дио припремљене смјесе можете накнадно да додате димљену сланину или неко друго суво месо и туцану љуту паприку. Тако ћете добити гурманске уштипке или пљескавице, у зависности од тога како желите да обликујете месо.
Ћевапчиће можете правити рукама, које је прије тога потребно науљити или можете узети пластичну флашу. Најбоље је употријебити флашу од два литра, тако што ћете изрезати само горњу трећину. Кесу са смјесом гурните у тако направљен лијевак и гурајте смјесу кроз отвор. Добићете ћевапе савршеног облика, само треба да одредите дужину.
Током печења препоручујемо да набавите неколико гранчица свјежег рузмарина и мало маслиновог уља. Гранчицу рузмарина умочите у маслиново уље и премажите месо док се пече, али тек пошто се ухватила корица, односно, кад је већ скоро печено, пише Телеграф.