Та мала подјела говори нам о томе на који начин је брашно самљевено у производњи и кључна је како би нам рецепти добро испали.
Оштро брашно користимо у ситуацијама када не желимо да оно брзо упије влагу, стога је одличан избор кад желимо посути радну површину прије него што разваљамо тијесто. Код оштрог брашна честице су веће, док су код глатког ситне, а управо та текстура прави разлику.
У наставку можете провјерити у којим се рецептима користи глатко, а у којима оштро брашно.
Глатко брашно користимо за:
меке и прозрачне бисквите
бухтле
крофне
тјестенину
савијаче
мафине
хљеб
пецива
колаче од дизаног тијеста
Оштро брашно користимо за:
посипање радне површине
згушњавање јела
прхко тијесто
кексе
кухано тијесто
жличњаке
поховање
За све ове рецепте јасно је које брашно треба користити, али расправу изазива питање:
Које брашно иде у палачинке?
Постоје заговаратељи и једне и друге опције, преноси Задовољна.хр.
Што је то тип брашна?
Осим те подјеле, постоји још једна, стручњаци кажу најважнија подјела брашна - по типовима.Ако сте се икад питали што тачно значи тип 400, 500 или пак 700, читајте сљедеће ретке јер вам доносимо објашњење које ће вам касније помоћи да увијек одаберете прави тип брашна, с обзиром на рецепт који желите направити.
Тип брашна заправо одређује садржај пепела у брашну. А како је пепео завршио у брашну?
Као што нам је свима добро познато, пепео настаје када нешто запалимо. Управо се то догађа и с брашном. На примјер, узмете 100 грама брашна, ставите га на високу температуру и спалите га. Оно што нам остаје, погађате, јесте - пепео. У овом случају, тај пепео представља удио минерала у брашну.
Угљикохидрати из брашна ће изгорјети, а остаће минерали у облику пепела. Што више минерала има брашно, то је брашно вишег типа. На примјер, када спалимо 100 грама брашна, добијемо 400 милиграма пепела, а то значи да је брашно тип 400.
Ако желите, на примјер, мекане бухтле или њежне бисквите који се топе у устима, тада требате бирати брашно што нижег типа с што мањим удјелом протеина, односно требате користити пшенично глатко брашно, објаснила је на свом блогу Александра, а још корисних савјета, препорука и рецепата можете пронаћи на њезину блогу Моја мала кухиња.