Припрема поврћа

Избјегните ове грешке приликом спремања тиквица

 • Извор: Крстарица
 • 15.06.2024. 04:00

Тиквице су изузетно флексибилно поврће које се може припремити на 101 начин. Најчешће их печемо, похујемо и динстамо.

Можемо их користити и као подлогу за пицу, додати их у слатки хљеб или их јести потпуно сирове у салатама.

Иако су тиквице популарно поврће у топлијем дијелу године, то не значи да људи знају како да их правилно припреме. Ако желите да избјегнете да буду љигаве, гњецаве и млохаве, немојте правити ове двије највеће грешке, савјетује Пункуфер.

Кување и печење на ниској температури

Неке намирнице попут чвршћих комада меса или лука воле лагану и спору топлотну обраду. Тиквице су њихова сушта супротност. Биће најукусније ако их изложите краткој топлотној обради на високој температури.

Због високог садржаја воде у тиквицама, ово поврће не воли лагану топлотну обраду. Ако се кувају на ниској температури, испустиће воду и постати гњецаве и безукусне. На јакој ватри, пак, добиће лијепу карамелизовану површину, док ће унутрашњост остати компактна и „месната“.

Немојте се плашити да их ставите на роштиљ – одличан су прилог уз јела од меса и рибе, а од њих можете направити и укусне ражњиће од поврћа.

Дуготрајна топлотна обрада

Нема ништа горе од прекуваног поврћа. Не стављајте тиквице у супе, чорбе и чорбе заједно са месом и кромпиром – уместо тога додајте их непосредно пред крај термичке обраде и тако гарантујте њихову савршену текстуру.

Тиквице су једно од оних поврћа које за само неколико минута прелази из недовољно куваног у прекувано. Зато је добро пазити када их кувате или печете на шпорету и у рерни.

Нема превише јела која можете направити од прекуваних тиквица – на крају можете изгњечити тиквице и направити пире и густу супу или сос.

Кувари препоручују да увијек исјечете тиквице на веће комаде како бисте избјегли претјерану топлотну обраду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

  ''Црна Гуја