Рецепт

Испробајте пржену рижу на кинески начин

  • 05.07.2025. 16:31

​У данима када немате много времена за кување, а желите да поједете нешто здраво, укусно и хранљиво, рецепти попут овог могу вам бити прави спас.

Пржена рижа на кинески начин је јело које се лако припрема, а обухвата све што једном оброку треба - угљене хидрате, влакна, биљне протеине и богатство зачина. 

Вријеме припреме:

30 минута

Састојци:

За рижу:

150 грама риже

1 мрква

1 црвена паприка

100 грама карфиола

100 грама тиквица

100 грама замрзнуте бораније

За сос:

1 кашика тамарија (или соја соса)

1 кашика нерафинисаног уља (нпр. сусамово или сунцокретово)

пола кашичице димљене црвене паприке

пола кашичице бијелог лука у праху

пола кашичице туцане љуте паприке (или по укусу)

со по укусу

За сервирање:

Свјеж першун (ситно сецкан)

Сусам (по жељи)

Припрема:

Рижу скувајте у сланој води према упутству са паковања. Када је готов, проциједите вишак воде и оставите га поклопљеног са стране.

Мркву, паприку, карфиол и тиквице оперите, очистите и исциједите на коцкице или ситне комаде. У дубљи тигањ сипајте мало воде, додајте сво исјецкано поврће заједно са боранијом и динстајте поклопљено пет до седам минута, док не омекша, али остане хрскаво и шарено.

У мањој чинији помијешајте тамари, нерафинисано уље, димљену паприку, бијели лук у праху, со и туцану паприку. Добро промијешајте да се сви састојци сједине у ароматичну и густу мјешавину.

У већем тигању загријте скувану рижу, па прелијте припремљеним кинеским сосом. Мијешајте два до три минута на средњој ватри да се укуси повежу. Потом додајте динстано поврће и све заједно још једном добро промијешајте. Јело поспите свјеже сјецканим першуном и сусамом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: