У данима када немате много времена за кување, а желите да поједете нешто здраво, укусно и хранљиво, рецепти попут овог могу вам бити прави спас.
Пржена рижа на кинески начин је јело које се лако припрема, а обухвата све што једном оброку треба - угљене хидрате, влакна, биљне протеине и богатство зачина.
Вријеме припреме:
30 минута
Састојци:
За рижу:
150 грама риже
1 мрква
1 црвена паприка
100 грама карфиола
100 грама тиквица
100 грама замрзнуте бораније
За сос:
1 кашика тамарија (или соја соса)
1 кашика нерафинисаног уља (нпр. сусамово или сунцокретово)
пола кашичице димљене црвене паприке
пола кашичице бијелог лука у праху
пола кашичице туцане љуте паприке (или по укусу)
со по укусу
За сервирање:
Свјеж першун (ситно сецкан)
Сусам (по жељи)
Припрема:
Рижу скувајте у сланој води према упутству са паковања. Када је готов, проциједите вишак воде и оставите га поклопљеног са стране.
Мркву, паприку, карфиол и тиквице оперите, очистите и исциједите на коцкице или ситне комаде. У дубљи тигањ сипајте мало воде, додајте сво исјецкано поврће заједно са боранијом и динстајте поклопљено пет до седам минута, док не омекша, али остане хрскаво и шарено.
У мањој чинији помијешајте тамари, нерафинисано уље, димљену паприку, бијели лук у праху, со и туцану паприку. Добро промијешајте да се сви састојци сједине у ароматичну и густу мјешавину.
У већем тигању загријте скувану рижу, па прелијте припремљеним кинеским сосом. Мијешајте два до три минута на средњој ватри да се укуси повежу. Потом додајте динстано поврће и све заједно још једном добро промијешајте. Јело поспите свјеже сјецканим першуном и сусамом.