Рецепт за ферментисани мед с бијелим луком постао је хит на ТикТоку, гдје га многи промовишу као чудотворни лијек против прехладе, грипа и других респираторних тегоба.
Иако дјелује као нови тренд, стручњаци кажу да је ријеч о старом, традиционалном рецепту с потенцијалним здравственим предностима.
Како се прави?
Вирални видео Саре Ким приказује једноставан поступак: опрани ченови бијелог лука кратко се кувају на пари, стављају у теглу и преливају медом. Сматра се да ферментација овог споја ствара природни лијек који подстиче имунитет. Према препорукама, једна кашика меда и чен бијелог лука дневно могу помоћи у борби против сезонских болести.
Шта кажу стручњаци?
Љекари и нутриционисти признају да и бијели лук и мед имају доказане користи. Бијели лук је богат влакнима која подржавају здравље цријева, док мед садржи антиоксидансе који јачају имунолошки систем. Мјешавина ових састојака могла би додатно појачати њихова антиинфламаторна и антимикробна својства.
Међутим, стручњаци упозоравају да не треба очекивати чуда. Према дијететичарки Бет Червони, овај спој може привремено олакшати симптоме прехладе попут зачепљеног носа или упале грла, али није магични лијек нити превентива. Уз то, постоје и ризици, попут могућности ботулизма у непрописно припремљеним ферментисаним производима.
Тренд или традиција?
Иако је ферментисани мед с бијелим луком тренутно популаран на друштвеним мрежама, ријеч је о старом рецепту који носи одређене користи, али и ризике. Ако желите да испробате ову мјешавину, важно је да је припремате пажљиво и уз консултацију са стручњацима, преноси Крстарица.
@hoemgirl one spoonful a day keeps the doctor away 😛 #honeygarlic ♬ original sound - Sarah 호정