Korisno

Greške koje pravimo prilikom spremanja mesa na roštilju

  • Извор: Магазин новости
  • 01.05.2023. 10:17

Prvi maj je rezervisan za rošitlj, a evo kako da ove godine bude najbolji.

Jedan od bitnih koraka je, prije svega, da kupite kvalitetno meso, a zatim i da ga na pravi način ispečete na roštilju, jer jedino tako će biti neodoljivo ukusno. Iskusni kuvari znaju da kažu da je spremanje hrane na roštilju umjetnost, kao i da se ta vještina stiče iskustvom. Ali, otkirvaju nekoliko važnih savjeta, posebno za početnika. Ukoliko ih budete poštovali, na trpezi ćete imati nikad ukusnije meso.

Zašto slavimo 1. maj?

Zašto slavimo 1. maj?

Pet grešaka zbog kojih meso sa roštilja ne bude ukusno

Meso nije bilo dovoljno u marinadi

Roštilj će biti ukusniji ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče prije pripreme.

Kako da izračunate koliko mesa vam je dovoljno za roštilj za 1. maj

Kako da izračunate koliko mesa vam je dovoljno za roštilj za 1. maj

Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Izbjegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, te pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite komade mesa.

Stavljate na roštilj hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako bi trebalo pustiti da marinirano meso bude na sobnoj temperaturi prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način meso će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

Stalno okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, što manje ga okrećite i pomjerajte. Naime, mesu s roštilja onaj fantastičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.


Sjajan način da očistite roštilj od rđe a da ga ne oštetite

Sjajan način da očistite roštilj od rđe a da ga ne oštetite

Kada smatrate da treba da okrenete meso, hvataljkama pokušajte nježno da odvojite meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da treba ostaviti još nekoliko minuta da se peče kako bi dobilo finu karamelizovanu površinu.

Ne puštate meso da se "odmori"

Kako bi se izjednačili sokovi u mesu, te komad postao sočan, potrebno je da svaki malo “odmori”. Kada se meso ispeče, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji - ona će zadržati toplotu, a komadi mesa će biti sjajnog ukusa.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.