Prvi maj je rezervisan za rošitlj, a evo kako da ove godine bude najbolji.
Jedan od bitnih koraka je, prije svega, da kupite kvalitetno meso, a zatim i da ga na pravi način ispečete na roštilju, jer jedino tako će biti neodoljivo ukusno. Iskusni kuvari znaju da kažu da je spremanje hrane na roštilju umjetnost, kao i da se ta vještina stiče iskustvom. Ali, otkirvaju nekoliko važnih savjeta, posebno za početnika. Ukoliko ih budete poštovali, na trpezi ćete imati nikad ukusnije meso.
Pet grešaka zbog kojih meso sa roštilja ne bude ukusno
Meso nije bilo dovoljno u marinadi
Roštilj će biti ukusniji ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče prije pripreme.
Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
Izbjegavate dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, te pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite komade mesa.
Stavljate na roštilj hladno meso
Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako bi trebalo pustiti da marinirano meso bude na sobnoj temperaturi prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način meso će se ljepše ispeći i imati bolju boju.
Stalno okrećete meso
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, što manje ga okrećite i pomjerajte. Naime, mesu s roštilja onaj fantastičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.
Kada smatrate da treba da okrenete meso, hvataljkama pokušajte nježno da odvojite meso od rešetke. Ako se meso "lijepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da treba ostaviti još nekoliko minuta da se peče kako bi dobilo finu karamelizovanu površinu.
Ne puštate meso da se "odmori"
Kako bi se izjednačili sokovi u mesu, te komad postao sočan, potrebno je da svaki malo “odmori”. Kada se meso ispeče, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji - ona će zadržati toplotu, a komadi mesa će biti sjajnog ukusa.