Важно знати

Докторица објаснила шта учинити уколико вам се рибља кост заглави у грлу

  • Извор: Телеграф
  • 19.12.2024. 02:00

Риба је обавезни дио посне славске трпезе, зато је неопходно да будете опрезни приликом јела како не би прогутали коштицу.

Уколико дође до гутања, не треба паничити, иако је непријатно, потребно је попити чашу воде или благо кашљуцати, међутим, ако ни то не помогне потребно је јавити се љекару.

Докторица Бисерка Обрадовић у разговору за Телеграф објаснила је колико може да буде опасно уколико се заглави дио кости, и шта је оно што никако не смијете чинити.

"У таквим ситуацијама када се јаве јако велике сметње треба да се иде на ОРЛ, или код оралног хирурга. Свакако и свака најближа амбуланта има потребне инструменте које могу употребити у таквим моментима како би одстранили кост која се заглавила на зидовима грла",  - прича докторица, па додаје како је у тим тренуцима најбитније не паничити, остати смирен и трезвене главе.

Објаснила је и која је процедура и кораци прве помоћи уколико се, пак, ради о мањој рибљој кости, па навела шта све из кућне радиности може послужити како бисмо "прогурали" залуталу рибљу кост.

Савјети за "мање" кости 

"Можемо да покушамо са благим кашљањем, никако не смијемо да кашљемо јако, да не повредимо грло или заглављену кост поставимо још незгодније. Треба попити мало воде, која често помогне и прогура кост. Поред тога, врло ефикасно је и маслиново уље. Наиме, једна кашика маслиновог уља које прогутамо може нас ријешити даљих мука. Можемо користити и обично биљно, али ипак је боље маслиново. Затим, треба да лагано истиснемо ваздух из плућа, па можда тако успјемо да, док напрежемо мишиће, истиснемо и кост",  објашњава она.

Поред ових намирница, које сви углавном имамо у кући, постоје још неке које могу бити од помоћи, па истиче како је само јако битно да то што уносимо када желимо да се ријешимо заглављене кости буде кашастог облика, никако тврдог, и никако у великим количинама.

"Добро је, потом, узети и мањи комад банане. Њу треба прво истопити у устима, па тек онда прогутати. Сисање кришке лимуна још један је од метода да се ријеши поменути проблем, јер лимунова киселина може да отопи танану кост. Исто тако од помоћи је и кефир, јогурт, желе, пире кромпир, али и мање количине слане воде. Све ово углавном имамо код куће и послужиће нам као први корак ка побољшању", наводи докторица Обрадовић.

Једна метода из народа је погрешна 

Докторка Обрадовић објаснила и апеловала на грађане које производе и технике не би требало да користе уколико им се деси да им се заглави рибља кост у грлу, па навела и једну стару, добро познату методу "из народа", а која је, додаје сасвим погрешна у овом случају.

"У нашем народу постоји вјеровање да се кост може протјерати комадом хлеба. Међутим, она није добра и може само додатно да повреди грло. Једино уколико размекшамо хљеб у млијеко или воду, онда тај метод има смисла, иначе, никако се не препоручује. Људи мисле да је мед добар, али он не смије у оваквим приликама да се користи, јер је лепљив, па може да се још и он веже за кост. Поред овога исто се не препоручује ни да се јако кашље, као ни што се повраћање не савјетује у тим тренуцима. Лоше је и снажно кијање, ударање о леђа. У овим моментима не помаже ни Хајмлихов захват, јер се не примјењују методе као за остатак хране. Поред свега овога, не препоручује се и да се притиска врат од споља, јер у том случају кост може још више да се забоде у слузокожу",  наглашава докторица Обрадовић.

Истиче како је најбитније не примјењивати импровизована средства.

"Људи често тада користе четкицу за зубе, чачкалицу и прсте како би покушали да изваде кост, али сви они су јако погрешни и могу додатно да оштете грло и да изазову повреде и инфекцију гркљања", прича докторица и закључује како је најбитније не паничити, остати смирен, опуштен, испробати горе наведене савјете ако се ради о малој, ситнијој кости, а ако не, онда се свакако обратити стручном лицу за помоћ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: