Због празнка, многи имају повећану жељу за храном, јер тако прославе налажу. Све вријеме се једе, а понекад људи умију и да помало претјерају. Гастроентеролог доктор Војислав Перишић има рјешење.
Рјешење се налази у два српска јела које препоручује.
"Ујутру треба да се узима супа која "доноси" течност, со и антиоксиданси. Особа која је пила виски, сигурно је доста мокрила, а мало уносила течност. Тијело је у том случају колапсу", рекао је др Војислав Перишић за "Прву" телевизију и додао:
"Није научно доказано али има доста емпиријских становишта, и спекулативних момената које не бих желио да износим... Међутим, има доста доказа да пилећа супа много боље опоравља од оне направљене са јунећим месом. Али не прави се та супа од сваког меса, никако од бијелог, већ од батака и карабатака. Зашто? Ти дијелови имају много протеина, аминоскиселина, низак садржај влакана и врло мало масноће."
Напоменуо је да се ринфлајш правио у Аустроугарској послије ручка и то оправдано. "То је била говедина која је кувана са поврћем па се проциједи, све што је остало добро, остаје у супи и брзо се апсорбује". А његова препорука је ипак пилетина: "Не прави велику дилетацију желуца. Додаје се рен. То је антиоксидантни ензим који чисти!".
Према његовим ријечима, велики унос хране представља антиоксиданти удар, стрес, а рен је ту да би зауставио тај удар. Послије супе једе се ринфајз, према његовој препоруци.
"Ринфлајш мора да садржи мало кромпира, целер, пашканат... И моја баба је сјекла велике главице црног лука на пола, стављала га на плотну, па то додавала у супу. Послије тога можете да "летите".
Многи тај лук након што се скува у супи, бацају, али доктор објашњава зашто то не треба чинити.
"У луку постоји хемијско једињење које се назива инулин који је битан пробиотик. Кување му уништи ону љуту материју, тако бустујемо добре бактерије које ће нам својим својствима помоћи да мозак боље функционише".