Zbog praznka, mnogi imaju povećanu želju za hranom, jer tako proslave nalažu. Sve vrijeme se jede, a ponekad ljudi umiju i da pomalo pretjeraju. Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić ima rješenje.
Rješenje se nalazi u dva srpska jela koje preporučuje.
"Ujutru treba da se uzima supa koja "donosi" tečnost, so i antioksidansi. Osoba koja je pila viski, sigurno je dosta mokrila, a malo unosila tečnost. Tijelo je u tom slučaju kolapsu", rekao je dr Vojislav Perišić za "Prvu" televiziju i dodao:
"Nije naučno dokazano ali ima dosta empirijskih stanovišta, i spekulativnih momenata koje ne bih želio da iznosim... Međutim, ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se ta supa od svakog mesa, nikako od bijelog, već od bataka i karabataka. Zašto? Ti dijelovi imaju mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vrlo malo masnoće."
Napomenuo je da se rinflajš pravio u Austrougarskoj poslije ručka i to opravdano. "To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem pa se procijedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje". A njegova preporuka je ipak piletina: "Ne pravi veliku diletaciju želuca. Dodaje se ren. To je antioksidantni enzim koji čisti!".
Prema njegovim riječima, veliki unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da bi zaustavio taj udar. Poslije supe jede se rinfajz, prema njegovoj preporuci.
"Rinflajš mora da sadrži malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sjekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to dodavala u supu. Poslije toga možete da "letite".
Mnogi taj luk nakon što se skuva u supi, bacaju, ali doktor objašnjava zašto to ne treba činiti.
"U luku postoji hemijsko jedinjenje koje se naziva inulin koji je bitan probiotik. Kuvanje mu uništi onu ljutu materiju, tako bustujemo dobre bakterije koje će nam svojim svojstvima pomoći da mozak bolje funkcioniše".