Многима су банане омиљено воће, али може бити фрустрирајуће то када брзо иструну. Насрећу, постоји трик помоћу којег можете продужити вијек њиховог трајања.
Иако се чини логичним да банане оставите у посуди за воће, то уопште није добра идеја. Бројно воће садржи етилен, биљни хормон који потиче сазријевање.
Када држите превише воћа заједно, доћи ће до његовог кварења. Банане производе велику количину етилена, због чега се оне често прве покваре. Никада их немојте остављати с другим воћем осјетљивим на етилен у које спадају јабуке, авокадо, диње, брескве и шљиве.
Најбоље да банане држите у фрижидеру. Хлађење значајно успорава процес сазријевања. Њихово трајање продужићете до двије седмице.
Уобичајена је заблуда да се банане не могу чувати у фрижидеру јер им на хладноћи кора постаје црна. Међутим, иако ће кора промијенити боју, плод изнутра остаје мекан и сигуран за једење.
Чувајте само зреле, жуте банане у фрижидеру. Зелене банане неће правилно сазријети на ниским температурама, што може довести до губитка окуса.