Studije pokazale

Zašto dijete treba da ide na spavanje u 21 čas?

 • Извор: Магазин новости
 • 25.08.2023. 14:57

Studije su pokazale da su djeca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi.

A kako se vrijeme mijenja, a mi starimo, mijenjaju se i naše navike. Međutim, dok smo mi morali da idemo u krevet do 9-10 sati uveče, današnja djeca sve više odbijaju da idu u krevet tako „rano“.

Djeca bi trebalo ranije da idu na spavanje, a evo i zašto:

Rast i razvijanje predstavljaju važan dio u svakom životu djeteta, a rast se dešava jedino kada dijete spava. Hormon rasta se ispušta tokom četvrte faze sna, oko pola 1 ujutru. Ako dijete ostane do kasno budno, naročito nakon ponoći, vrijeme ispuštanjanja hormona rasta se pomjera i dijete ne može mnogo da poraste.

Pored toga, studije su pokazale da su djeca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi. Takođe, djeca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manji rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnijem stadijumu života.

Roditelji bi trebalo da kontrolišu navike svoje djece. Jasno je da veče jedino vrijeme kada se mmožete odmoriti nakon napornog dana, ali ne zaboravite da deca uče i upijaju navike i ponašanje od svojih roditelja. Zato je kontrolisanje deteta kada je u pitanju redovan odlazak na spavanje veoma bitno u njegovom razvoju.

Kako da promijenite djetetove navike:

1. Situacija se treba mijenjati iz korijena. To znači da ne treba samo da tjerate dijete na spavanje ranije, već i da promijenite cijeli "šablon" vaše porodice. Ako dijete koje je u krevetu vidi svjetlo i čuje roditelje kako pričaju i gledaju televiziju, ono će pomisliti da je vrijeme za igru, skakanje, pjevanje, a ne za spavanje.

2. Još jedno dobro rješenje je da uvedete rituale pred spavanje u svoju rutiinu. Na primer, možete čitati detetu pre nego što zaspi. Nakon nekoliko dana, vaše dete će se navići na to da je čitanje znak za odlazak na spavanje.

3. Važan faktor koji može pomoći vašem djetetu da zaspi ranije je osvjetljenje u dječijoj sobi. Vjeruje se da je blago žuto svjetlo odlično za opuštanje tijela i pripremu za spavanje.

4. Ugasite elektroniku prije odlaska na spavanje. Kada koristite kompjuter ili mobilni telefon uveče, pravite loš primjer vašem djetetu koji će to isto početi da radi.

5. Ne zaboravite na vježbanje. Vožnja biciklom ili igranje sa loptom poslije večere čine čuda za dječiji san.

Nemojte ignorisati ova pravila. U stvari, započeti dobre navike kada je u pitanju raniji odlazak u krevet će imati dobar rezultat kasnije u životu. Takva djeca će izrasti u zdrave i aktivne odrasle osobe.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.