ATV

Važno znati

Bolničar upozorio: Djeca se mogu utopiti u samo nekoliko centimetara vode

 • Izvor: Indeks
 • 29.08.2023. 17:14

Roditelji su uvijek na oprezu kada odvedu djecu na kupanje, bilo da su u pitanju bazen, more ili jezero.

Često se misli da se djeca mogu utopiti samo u većim vodenim površinama, ali dovoljno je samo nekoliko centimetara vode da se mališani nađu u po život opasnoj situaciji.

Bivši bolničar i stručnjak za prvu pomoć Ros Smit upozorava:

- Važno je uvijek nadzirati djecu, bez obzira na to jesu li u vodi ili oko nje. Ako punite kadu vodom i zazvoni vam telefon, ne ostavljajte dijete samo u kupatilu. Moglo bi upasti u vodu i utopiti se.

Ros ističe da je svaka sekunda važna, a osim kade, rizik od utapanja predstavljaju i kante s vodom ili zdjelice za vodu za kućne ljubimce, naročito za bebe koje pužu.

- Djeca ne moraju udahnuti puno vode. Ono što se događa je da udahnu vodu, ona ulazi u njihove dišne putove i oni se zatvaraju. Tada je potrebno samo 30 sekundi da se njihov mozak isključi - pojasnio je Ros, prenosi Index.hr.

Kada i ako se to dogodi, dijete prestaje disati i pada u nesvijest. Ako se nađete u takvoj situaciji, prema Rosu, prvo nazovite hitnu pomoć, a potom očistite dišne putove svog djeteta tako da ga okrenete na bok da voda ne iscuri. Provjerite diše li dijete normalno. Ako dijete ne reagira ili diše prigušeno i plitko, počnite s postupkom oživljavanja do dolaska hitne pomoći. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Serija: Merdokove misterije (12+) (R)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.