Važno znati

Bolničar upozorio: Djeca se mogu utopiti u samo nekoliko centimetara vode

  • Извор: Индекс
  • 29.08.2023. 17:14

Roditelji su uvijek na oprezu kada odvedu djecu na kupanje, bilo da su u pitanju bazen, more ili jezero.

Često se misli da se djeca mogu utopiti samo u većim vodenim površinama, ali dovoljno je samo nekoliko centimetara vode da se mališani nađu u po život opasnoj situaciji.

Bivši bolničar i stručnjak za prvu pomoć Ros Smit upozorava:

- Važno je uvijek nadzirati djecu, bez obzira na to jesu li u vodi ili oko nje. Ako punite kadu vodom i zazvoni vam telefon, ne ostavljajte dijete samo u kupatilu. Moglo bi upasti u vodu i utopiti se.

Ros ističe da je svaka sekunda važna, a osim kade, rizik od utapanja predstavljaju i kante s vodom ili zdjelice za vodu za kućne ljubimce, naročito za bebe koje pužu.

- Djeca ne moraju udahnuti puno vode. Ono što se događa je da udahnu vodu, ona ulazi u njihove dišne putove i oni se zatvaraju. Tada je potrebno samo 30 sekundi da se njihov mozak isključi - pojasnio je Ros, prenosi Index.hr.

Kada i ako se to dogodi, dijete prestaje disati i pada u nesvijest. Ako se nađete u takvoj situaciji, prema Rosu, prvo nazovite hitnu pomoć, a potom očistite dišne putove svog djeteta tako da ga okrenete na bok da voda ne iscuri. Provjerite diše li dijete normalno. Ako dijete ne reagira ili diše prigušeno i plitko, počnite s postupkom oživljavanja do dolaska hitne pomoći. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм