ATV

Psiholozi otkrili

Kako prepoznati da dijete može ostati samo kod kuće?

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2023. 11:12

Bez obzira na to je li riječ o neodgodivoj obavezi, neočekivanom poslovnom sastanku ili dogovoru o čuvanju djece koji je propao, vjerovatno će biti trenutaka kada će svaki roditelj trebati ostaviti svoje dijete samo kod kuće.

Sasvim je razumljivo da su roditelji zabrinuti kada prvi put ostave djecu bez nadzora, ali uz dobro planiranje, ostanak kod kuće može biti pozitivno iskustvo za dijete, dajući mu osjećaj samopouzdanja i nezavisnosti.

Ali, kada je pravo vrijeme da dijete ostane samo kod kuće? Očito je da petogodišnjak ne može biti sam, ali većina 16-godišnjaka može. Kako objašnjavaju psiholozi, može biti teško sa sigurnošću znati kada su djeca spremna podnijeti da budu sama kod kuće.

U većini slučajeva stvar je procjene roditelja. Uopšteno, psiholozi savjetuju kako nije dobra ideja ostavljati djecu mlađu od 10 godina samu kod kuće. Svako je dijete drugačije, ali u toj dobi većina djece nema potrebnu zrelost, kao ni vještine za reagiranje u hitnim slučajevima.

Važno je razmotriti kako se dijete nosi s različitim situacijama. Na primjer, je li dijete odgovorno kada je riječ o pisanju domaćih zadaća i obavljanju kućanskih poslova, kako se nosi s neočekivanim situacijama, je li mirno kada stvari ne idu po planu te razumije li, odnosno poštuje li pravila. Isto tako, jasno je da roditelji ne bi trebali ostaviti dijete samo kod kuće ako je plašljivo.

S druge strane, ako je dijete odgovorno, ne boji se ostati samo i dovoljno je veliko kako bi procijenilo je li nešto za njega sigurno ili nije, vrlo vjerovatno je moguće da ostane samo kod kuće. Čak i kada su roditelji uvjereni u zrelost svog djeteta, mudro je ostaviti ga nekoliko puta samo kod kuće na kraće vrijeme kako bi se dijete što bolje pripremilo, ali i kako bi roditelji bili što sigurniji da će s njihovim mališanom biti sve u redu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм