Ako se pitate zašto bi još trebalo da jedete maline, odgovor glasi: prije svega, zato što sadrže visok procenat antioksidansa. Zahvaljujući tome, one neutrališu dejstvo slobodnih radikala u organizmu, sprečavaju ćelijska oštećenja, kao i oksidativni stres.
Jedan od antioksidansa tipičnih za bobičasto voće, pa i za maline, jeste elagitanin. On je poznat po tome što čuva arterijske zidove i snižava krvni pritisak. Postoje pretpostavke i da sprečava nastanak karcinoma i srčanih oboljenja, ali to još uvijek nije naučno potvrđeno. Antocijani, biljni pigmenti, malini daju prepoznatljivu, jarkocrvenu boju, a ova jedinjenja su blagotvorna za kardiovaskularni sistem – sprečavaju upale krvnih sudova, kao i gubitak njihove elastičnosti.
Maline su niskokalorične, a veoma ukusne
Najveći procenat malina čini voda (oko 86%), zatim ugljeni hidrati (12%), a ostatak ide na proteine (1,2%) i masti (0,65%). Samo 100 grama tog slatko-kiselog voća obezbediće skoro polovinu preporučene dnevne doze vitamina C, što je, imajući u vidu to koliko su ukusne, zaista sjajna vijest! Osim vitamina C, doduše u znatno manjoj mjeri, maline sadrže i vitamine B i E. Od minerala, treba pomenuti magnezijum i kalijum.
Maline su niskokalorične, tako da su one često na tanjiru i onih koji pokušavaju da koriguju svoju težinu. Istraživanja su pokazala da, zbog ketona koje sadrže, maline snižavaju nivo šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam i sprečavaju gomilanje masnoća. One su, baš kao i ostalo bobičasto voće, prikladne za one koji su na keto dijeti, pa vode računa o unosu ugljenih hidrata. Još jedna prednost tog voća jeste i to što ono sadrži vlakna. Upravo su zato maline važne i za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i rad crijeva.
Malina je rado viđeno voće ne samo na trpezarijskom stolu već i na etiketama kozmetičkih proizvoda. Naime, zahvaljujući sposobnosti da podstiče proizvodnju kolagena, ona se često nalazi u sastavu preparata za njegu kože.
U narodnoj medicini, osim ploda, primjenu u liječenju nalaze i osušeni listići maline. Oni se, kao čaj, koriste za različite ginekološke i urinarne tegobe.
Sezona svežih malina je, nažalost, ograničena na kratak period, a zbog osjetljivosti i nježne strukture, plodovi se lako nagnječe i brzo počinju da trule. Pa ipak, zaleđene maline možete kupiti tokom cijele godine, a posebno je značajno to što se antioksidansi ne gube čak ni nakon zamrzavanja plodova. Dakle, nije loše znati da je i zaleđena malina podjednako zdrava kao i ona svježa.