Чекало се готово двије деценије

У Источном Сарајеву свечано отворено Народно позориште

  • Извор: РТРС
  • 23.05.2024. 22:38

У Источном Сарајеву вечерас је свечано отворено Народно позориште, које је након бањалучког друго национално позориште Републике Српске. На овај дан чекало се готово двије деценије, али вриједило је, јер овај храм културе већ је јединствен и по димензијама сцене и најсавременијим аудио-визуелним ефектима.

Капацитет је 230 мјеста за сједење. Сцена од близу 170 метара квадратних располаже са великим бројем цугова и најбољом аудио техником. Објекат позоришта располаже са 2.500 метара квадратних корисног простора. И оно што је најважније, овдашња публика жељно је дочекала отварање.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић истакла је да је ово позориште, након бањалучког, други национални театар и захвалила се за све што су за његову изградњу и отварање учинили предсједник Републике Српске и Влада Српске.

Одлука о изградњи донесена је још 2017. године и упркос бројним препрекама и уз подршку Владе пројекат је реализован.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић рекао је да су Срби на овим просторима у сваком вијеку градили позоришта.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да отварање Народног позоришта представља доказ истрајности и побједе српског народа у вијековима иза нас.

Циљ Владе Републике Српске био је да ово позориште буде стуб културе не само у граду Источно Сарајево него и у регији.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је у обраћању присутнима на отварању да су јасно дефинисаном и посвећеном културном политиком институција Српске направљени велики помаци у области позоришне дјелатности.

- Позориште ће показати снагу времена које долази - поручио је након обиласка овог објекта предсједник Српске Милорад Додик

За прве бесплатне представе улазнице су подијељене у року од два сата. Прву на репертоару сутра увече, "Госпођица" Народног позоришта Српске, а уз двије представе за дјецу у у суботу ће гостовати и никшићко позориште представом "Боинг боинг", те Татјана Бошковић са својом представом "Успомене Саре Бернар".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм