Čekalo se gotovo dvije decenije

U Istočnom Sarajevu svečano otvoreno Narodno pozorište

  • Izvor: RTRS
  • 23.05.2024. 22:38

U Istočnom Sarajevu večeras je svečano otvoreno Narodno pozorište, koje je nakon banjalučkog drugo nacionalno pozorište Republike Srpske. Na ovaj dan čekalo se gotovo dvije decenije, ali vrijedilo je, jer ovaj hram kulture već je jedinstven i po dimenzijama scene i najsavremenijim audio-vizuelnim efektima.

Kapacitet je 230 mjesta za sjedenje. Scena od blizu 170 metara kvadratnih raspolaže sa velikim brojem cugova i najboljom audio tehnikom. Objekat pozorišta raspolaže sa 2.500 metara kvadratnih korisnog prostora. I ono što je najvažnije, ovdašnja publika željno je dočekala otvaranje.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić istakla je da je ovo pozorište, nakon banjalučkog, drugi nacionalni teatar i zahvalila se za sve što su za njegovu izgradnju i otvaranje učinili predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske.

Odluka o izgradnji donesena je još 2017. godine i uprkos brojnim preprekama i uz podršku Vlade projekat je realizovan.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić rekao je da su Srbi na ovim prostorima u svakom vijeku gradili pozorišta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da otvaranje Narodnog pozorišta predstavlja dokaz istrajnosti i pobjede srpskog naroda u vijekovima iza nas.

Cilj Vlade Republike Srpske bio je da ovo pozorište bude stub kulture ne samo u gradu Istočno Sarajevo nego i u regiji.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je u obraćanju prisutnima na otvaranju da su jasno definisanom i posvećenom kulturnom politikom institucija Srpske napravljeni veliki pomaci u oblasti pozorišne djelatnosti.

- Pozorište će pokazati snagu vremena koje dolazi - poručio je nakon obilaska ovog objekta predsjednik Srpske Milorad Dodik

Za prve besplatne predstave ulaznice su podijeljene u roku od dva sata. Prvu na repertoaru sutra uveče, "Gospođica" Narodnog pozorišta Srpske, a uz dvije predstave za djecu u u subotu će gostovati i nikšićko pozorište predstavom "Boing boing", te Tatjana Bošković sa svojom predstavom "Uspomene Sare Bernar".

Pratite nas i putem Vibera