Археолошка експедиција

У Бугарској пронађени златници из времена цара Јустинијана

  • Извор: Агенције
  • 27.08.2024. 16:13

Пет златника из времена Јустинијана Великог пронађено је током археолошких ископавања у селу Дебнево на сјеверу Бугарске, рекао је данас Стилијан Иванов из Националног археолошког института при Бугарској академији наука.

Екипа археолошке експедиције која је истраживала тврђаву Калето изнад села пронашла је новчиће разбацане по поду изгореле насеобине из времена владавине  бугарских краљева Симеона и Петра. 

"Два од њих су тешко оштећена у пожару. Оно што је занимљиво за новчиће је да су много старији од раносредњовековног насеља у коме су пронађени. Датирају из 6. века, из времена цара Јустинијана И", рекао је Иванов, преноси агенција БТА.

Власници стана су за собом оставили сав инвентар, укључујући два гвоздена српа, гвоздени алат, копчу за појас, три бронзане прстене, керамичке посуде различитих величина. По томе се може судити да су се бавили пољопривредом, напоменуо је Иванов.

Према његовим речима, део зидова тврђаве је добро очуван, док су остали страдали јер је материјал од њих употребљен за изградњу оближњег насеља. 

Истраживања на тврђави Калето изнад Дебнева започета су 1974. године и након неколико археолошких сезона обустављена су у наредним деценијама. Ископавања су настављена 2019. захваљујући средствима Министарства културе и општине Тројан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.