Arheološka ekspedicija

U Bugarskoj pronađeni zlatnici iz vremena cara Justinijana

  • Izvor: Agencije
  • 27.08.2024. 16:13

Pet zlatnika iz vremena Justinijana Velikog pronađeno je tokom arheoloških iskopavanja u selu Debnevo na sjeveru Bugarske, rekao je danas Stilijan Ivanov iz Nacionalnog arheološkog instituta pri Bugarskoj akademiji nauka.

Еkipa arheološke ekspedicije koja je istraživala tvrđavu Kaleto iznad sela pronašla je novčiće razbacane po podu izgorele naseobine iz vremena vladavine  bugarskih kraljeva Simeona i Petra. 

"Dva od njih su teško oštećena u požaru. Ono što je zanimljivo za novčiće je da su mnogo stariji od ranosrednjovekovnog naselja u kome su pronađeni. Datiraju iz 6. veka, iz vremena cara Justinijana I", rekao je Ivanov, prenosi agencija BTA.

Vlasnici stana su za sobom ostavili sav inventar, uključujući dva gvozdena srpa, gvozdeni alat, kopču za pojas, tri bronzane prstene, keramičke posude različitih veličina. Po tome se može suditi da su se bavili poljoprivredom, napomenuo je Ivanov.

Prema njegovim rečima, deo zidova tvrđave je dobro očuvan, dok su ostali stradali jer je materijal od njih upotrebljen za izgradnju obližnjeg naselja. 

Istraživanja na tvrđavi Kaleto iznad Debneva započeta su 1974. godine i nakon nekoliko arheoloških sezona obustavljena su u narednim decenijama. Iskopavanja su nastavljena 2019. zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i opštine Trojan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.