"Modernost i nacija“

U Banjaluci otvorena izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović

  • Извор: АТВ
  • 21.07.2023. 12:28

Izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović „Modernost i nacija“, priređena povodom 150 godina od njenog rođenja, sinoć je svečano otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba se organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet UNESKO-a izabrao Nadeždu Petrović za UNESKO ličnost 2023. godine.

Izložbu „Modernost i nacija“ otvorila je ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić, a prisutnima su se obratile direktorica MSURS Sarita Vujković, direktorica Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i Danijela Vanušić, te pomoćnica ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije koje istakle značaj saradnje ovih važnih institucija kulture i stvaranja ključnih vrijednosti u kulturi i umjetnosti Republike Srbije i Republike Srpske.

Muzej savremene umjetnosti je dobio čast da u Banjaluci predstavi ovu reprezentativnu izložbu, saopšteno je ranije iz ovog Muzeja.

“Zajednička saradnja je ostvarena u cilju povezivanja južnoslovenskih država i institucija, a što je u skladu sa ličnim idejama i djelovanjima Nadežde Petrović za koju s pravom možemo reći da je najznačajnija srpska slikarka čiji je rad valorizovan i u evropskim okvirima”, kažu u Muzeju.

Umjetnički opus Nadežde Petrović nesumnjivo je pomjerio granice srpskog slikarstva, ohrabrio generacije umjetnika sa početka 20. vijeka ka novim umjetničkim dometima i usmjerio kasnije generacije. Reprezentativan likovni opus Nadežde Petrović na izložbi predstavljen je preko hronoloških tematskih cjelina kroz koje možemo da pratimo cjelokupni razvoj njenog pristupa slikarstvu i formiranje njenog autentičanog likovnog izraza. Publika će imati priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, pa sve do djela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobjedu moderne slike.

Autori izložbene koncepcije i monografije koja je prati su prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan sa katedre za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba „Modernost i nacija“ će biti otvorena do 26. septembra 2023 godine.


(Foto: Grad Banja Luka)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.