Muzej savremene umjetnosti

Otvorena izložbu radova nastavnika i saradnika Akademije umjetnosti Banjaluka

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2023. 22:16

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir otvorio je večeras u Banjaluci izložbu radova svih nastavnika i saradnika sa Studijskog programa likovne umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci povodom četvrt vijeka ove visokoškolske ustanove.

Budimir je naglasio da će Vlada Republike Srpske nastaviti ulaganja u obrazovanje i umjetnost u Srpskoj i u narednom periodu.

"Ovakve manifestacije potvrđuju htijenje i namjere kada je u pitanju Akademija umjetnosti i generelno Univerzitet u Banjaluci", rekao je Budimir novinarima u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje je upriličena izložba.

On je naglasio da jedno društvo ne može bez umjetnosti i da su osnivači Akademije umjetnosti prije 25 godina znali da će Republici Srpskoj i njenom društvu trebati ljepota i umjetnost koji će sa njom zajedno stasavati.

"Naoko je kratak period od 25 godina. To je bio period borbe i uzrastanja i sazrijevanja cijelog društva. Bez umjetnosti, to bi društvo bilo sakato. Akademija umjetnosti daje taj lijepi ton i smisao Republici Srpskoj i ponosan sam što mogu da budem dio ove vizuelne scene", rekao je Budimir.

On je naveo da se svršeni studenti Akademije mogu naći na muzičkim scenama Republike Srpske, te na različitim pozornicama u Srpskoj i regionu, a njihova umjetnička djela, posebno u slikarstvu, krase zidove, ne samo u Republici Srpskoj i Srbiji, nego širom svijeta.

"Za mene je najznačajnije da su ovdje djela nastavnika i saradnika Akademije i to je emocionalni trag u vremenu koje je značajno i koje pokazuje da je Republika Srpska zajednica ljepote i smisla", naglasio je Budimir.

Dekan Akademije Dragana Purković Macan rekla je da je ova visokoškolska ustanova osnovana sa lijepom vizijom da se u njoj obrazuju mladi talenti.

"Danas su ti ljudi naši bivši studenti, kreatori kulturnog i umjetničkog života u Rerpublici Srpskoj bez kojih ne možemo zamisliti našu kulturnu i umjetničku scenu", rekla je Macanova i dodala da Akademija i za ovu godinu priprema brojne bogate programe i sadržaje.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je da ova izložba predstavlja jezgro savremene umjetničke scene na našim prostorima.

Ona je rekla da su profesori koji predaju na Akademiji omogućili da se brojni studenti i generacije koje izlaze sa Akademije uključuju u savremeni život i stvaranje kulture na našim prostorima.

Narodna skupština Republike Srpske je 15. jula 1999. godine donijela odluku o osnivanju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.