Женски и Мјешовити хор Српског просвјетног друштва

Три злата за "Јединство" у Братислави

  • Извор: АТВ
  • 17.06.2024. 14:40

Женски и Мјешовити хор Српског просвјетног друштва (СПД) "Јединство" из Бањалуке освојио је три прва мјеста, као и посебну награду за побједника у категорији фолклорне музике на Међународном хорском такмичењу у Братислави.

На манифестацији одржаној од 13. до 16. јуна хорови су се такмичили у три категорије - духовна и фолклорна музика за мјешовите хорове и категорија за женске хорове, изводећи програме у којима су била заступљена дјела Стевана Мокрањца, Марка Тајчевића, Владимира Милосављевића, Немање Савића, Ернани Агуиара, Ромуалда Твардовског, саопштено је из СПД "Јединство".

На такмичењу је наступило више изузетно квалитетних хорова из Мађарске, Пољске, Словачке, Републике Српске и Хрватске.

Осим такмичарских наступа, хорови су реализовали и неколико ревијалних у концертним просторима Братиславе на којима су побрали симпатије публике и примили изузетно афирмативне критике публике, чланова и диригената других хорова, наводи се у саопштењу.

На овим концертима "Јединство" је, осим композиција уврштених у такмичарски програм, изводило и композицију "Ака си ми красна" познатог словачког композитора Еугена Сухоња, као и више композиција српских аутора.

У повратку са гостовања у Словачкој чланови СПД "Јединство" боравили су у Бечу уз помоћ Младена Регоде, дугогодишњег члана Мјешовитог хора који у Бечу живи више од 20 година, те су посјетили више значајних мјеста - дворце Шенбрун и Белведере, Бечку оперу, Вијећницу, централни дио Беча, а у катедрали Светог Стефана за посјетиоце су извели композицију Стевана Мокрањца "Тебе појем".

Као солисти на овим концертима, ревијалним и такмичарским наступима представили су се сопрани - сестре Ана и Јана Јурић, Ања Лукић, као и Дарко Манић - бас.

Женским и Мјешовитим хором СПД "Јединство" Бањалука дириговао је Немања Савић, диригент ових хорова од обнављања њиховог рада 1992. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?