Народно позориште Републике Српске

Свечана академија посвећена Петру Кочићу

  • Извор: СРНА
  • 24.08.2024. 20:40

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци почела је свечана академија поводом 59. "Кочићевог збора" на којој ће бити додијељена "Кочићева награда" и награда "Змијањче".

Свечаној академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и друге званице из политичког, вјерског, културног и јавног живота.

Српски пјесник и књижевник Матија Бећковић добитник је "Кочићеве награде" за 2024. годину, док је добитник награде "Змијањче" ученица деветог разреда Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Приједора Тамара Билбија за пјесму "Моја Република Српска".

У оквиру ове манифестације јутрос је положено цвијеће на спомен-плочу оцу Герасиму, те одржан књижевни час у порти манастира Гомионица.

Одржан је и први дио бодљавине бикова за награду "Јаблан" на зборишту на Мањачи, као и промоција књижевних д‌јела змијањских писаца у Народном позоришту Српске.

Након свечане академије слиједи и амбијентална пројекција – писма Кочићу у Народном позоришту.

"Кочићев збор" свечано је отворен синоћ у бањалучком Парку Петар Кочић, док је четвородневна манифестација почела у четвртак у Београду, гд‌је су положени вијенци и цвијећа на гроб и споменик Петру Кочићу, те одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији".

Програм "Кочићевог збора" одржава се од 22. до 25. августа у Београду, Бањалуци и Стричићима под покровитељством предсједника Републике и Владе Републике Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм