Narodno pozorište Republike Srpske

Svečana akademija posvećena Petru Kočiću

  • Izvor: SRNA
  • 24.08.2024. 20:40

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci počela je svečana akademija povodom 59. "Kočićevog zbora" na kojoj će biti dodijeljena "Kočićeva nagrada" i nagrada "Zmijanjče".

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i druge zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života.

Srpski pjesnik i književnik Matija Bećković dobitnik je "Kočićeve nagrade" za 2024. godinu, dok je dobitnik nagrade "Zmijanjče" učenica devetog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Prijedora Tamara Bilbija za pjesmu "Moja Republika Srpska".

U okviru ove manifestacije jutros je položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu, te održan književni čas u porti manastira Gomionica.

Održan je i prvi dio bodljavine bikova za nagradu "Jablan" na zborištu na Manjači, kao i promocija književnih d‌jela zmijanjskih pisaca u Narodnom pozorištu Srpske.

Nakon svečane akademije slijedi i ambijentalna projekcija – pisma Kočiću u Narodnom pozorištu.

"Kočićev zbor" svečano je otvoren sinoć u banjalučkom Parku Petar Kočić, dok je četvorodnevna manifestacija počela u četvrtak u Beogradu, gd‌je su položeni vijenci i cvijeća na grob i spomenik Petru Kočiću, te održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji".

Program "Kočićevog zbora" održava se od 22. do 25. avgusta u Beogradu, Banjaluci i Stričićima pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: