Легендарни глумац

Специфичан карактер Џека Николсона - Детаљи иза сцене чији је он главни актер

Свако ко је радио са легендарним глумцем има причу о Џеку Николсону. Било на филмском сету, ходајући улицама Лос Анђелеса или сједећи поред терена на утакмици Лејкерса - Николсон оставља утисак на свакога. Његов блистави осмијех одише харизмом било на великим екранима било у првом реду на додјели Оскара док разговара са Били Кристалом. Најбоље приче о Николсону проницљиви су портрети његовог специфичног карактера и промишљеног разумијевања кинематографије и умијећа глуме.

Управо о специфичности рада са Николсоном говорио је Марк Валберг, током новинарске конференције поводом свог новог филма "The Union", који је са славним глумцем сарађивао на филму "Двострука игра“ ("The Departed”) Мартина Скорсезеа за којег је познати режисер добио свог јединог Оскара за режију. Валберг, класични момак из краја, са искуством у свијету филма, музике и телевизијског ријалитија имао је много тога да подијели током прес конференције поводом свог надолазећег пројекта. Иако је сарађивао са многим од највећих звијезда нашег времена, Валберг сматра да је Џек Николсон изнад свих њих. Управо "Двострука игра“ окупила је низ познатих глумачких имена поред Николсона и Валберга у филму се појављују Лионардо ДиКаприо, Мет Дејмон, Мартин Шин и Вера Фармига. 

У дуго очекиваном филму и првој сарадњи Николсон и Скорсезеа прича прати шефа банде, Френка Костела (Николсон) и игру преваре и двоструких идентитета која се врти око Билија Костигана, полицајца који се успио инфилтрирати у Костелову банду, и Колина Саливана, Костеловог војника, који је успио да се у баци у редове државне полиције Масачусеца.

У разговору за јутјуб блог "Jake’s Takes“, Валберг који је промовисао филм "The Union” у којем се појављује поред Хели Бери, водитељ је замолио глумца да подијели са гледаоцима неку занимљиву причу иза сцене, прецизније пручо о Џеку Николсону на сету филма "Двострука игра“. Једног дана, током снимања Скорсезеовог крими епа, Валберг је на тежи начин научио како изгледа када покушате да импровизујете пред "свемогућим“ Џеком. Валберг као тврдоглави и дрски полицијски наредник, Дигнам, импровизовао је током снимања. Његов лик "који није имао лијепе ријечи ни за кога“, како је сам глумац рекао, па је тако, ужививши се у лик, без имало опреза приступио сцени у којој је требао да упути низ оштрих ријечи Николсоновом лику. Након што су размијенили неугодне ријеч, како сам Валберг каже, "погледао ме је као што то нико никада није“. Након снимљене сцене, Николсон и Скорсезе склонили су се у страну и разговарали да би након тога пришли Валбергу и објаснили му како стоје ствари. “Побрини се да ово буде крај тога“ - рекли су му алудирајући на његову импровизацију. Упркос овом сукобу, Валберг је и данас захвалан на прилици да ради са једним од највећих свих времена па чак Николсона сматра и пријатељем будући да обојица задовољство проналазе на голф теренима.

Постоји читава гомила прича и анегдота везана за дешавања иза сцене чији је главни актер био Џек Николсон. Тако је током снимања трилера "The Pledge“ свом колеги Арону Екарту рекао: "Ја не снимам филмове, ја снимам класике“. Године 1978. након што је Ричард Драјфус освојио Оскара за најбољег глумца у филму "The Goodbye Girl“ имао је прилику да буду и у истом лифту са Николсоном носећи златни кипић када му је славни глумац рекао“ Кладим се да ти је стварно драго што ове године нисам имао никакву номинацију“. 

Николсон је има чак и опаске на познате крекере "Cracker Jack“ што је у телевизијској емисији "Comedians in Cars Getting Coffee” препричао познати комичар и водитељ на церемонији додјеле Оскара, Џими Кимел. Тако му се на утакмици Јенкиса славни глумац пожалио како у кутијама познатог крекера више нема квалитетних награда већ умјесто њих "добијеш слику проклете змије“. Ако постоји нека прича о познатом глумцу која звучи превише апсурдно да би била вјеродостојна то је само зато што не постоји ништа што се може мјерити са Николсоновим заразним шармом и карактером већим од живота. 

Нешто раније ове године Валберг је у разговору са Џошом Хоровицом за подкаст "Happy, Sad, Confused“ говорио о свом неугодном ставу на сету "Двоструке игре“. У то вријеме носио се са низом проблема који су се десили током продукције у који су били укључени глумци као и низ компромиса који су морали бити направљени и све проблеме је рјешавао ставом сличном жестоком Дигнаму. Валберг се истовремено припремао за снимање филма "Непобједиви“ и проблеми су се појавили када је морао пустити косу за надолазећи инспиративни спортски филм што никако није одговарало опису Дигнама. Тврдио је да је због тога што је Скорсезе константно морао пазити на захтјеве и жеље својих највећих звијезда сет био "на рубу експлозије“. Ипак, Валберг је био увјерен да је то та улога и да ће прилика да ради са славним Скорсезеом бити корисна за њега. Његови инстинкти су се на крају показали исправнима јер је добио своју прву и једину глумачку номинацију за свој перформанс.

Мартин Скорсезе знао је у својим филмовима да дозволи моменте импровизације који би касније процвјетали на екрану, дозвољавајући глумцима, а понекад и сопственој мајци, да заобиђу сценарио и природно развијају свој лик. Међутим када се радило о потенцијалном губљењу времена великог Џека Николсона црта је морала бити подвучена. И то према Марку Валбергу који је неустрашиво изашао "на црту“ славном глумцу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.