Legendarni glumac

Specifičan karakter Džeka Nikolsona - Detalji iza scene čiji je on glavni akter

Svako ko je radio sa legendarnim glumcem ima priču o Džeku Nikolsonu. Bilo na filmskom setu, hodajući ulicama Los Anđelesa ili sjedeći pored terena na utakmici Lejkersa - Nikolson ostavlja utisak na svakoga. Njegov blistavi osmijeh odiše harizmom bilo na velikim ekranima bilo u prvom redu na dodjeli Oskara dok razgovara sa Bili Kristalom. Najbolje priče o Nikolsonu pronicljivi su portreti njegovog specifičnog karaktera i promišljenog razumijevanja kinematografije i umijeća glume.

Upravo o specifičnosti rada sa Nikolsonom govorio je Mark Valberg, tokom novinarske konferencije povodom svog novog filma "The Union", koji je sa slavnim glumcem sarađivao na filmu "Dvostruka igra“ ("The Departed”) Martina Skorsezea za kojeg je poznati režiser dobio svog jedinog Oskara za režiju. Valberg, klasični momak iz kraja, sa iskustvom u svijetu filma, muzike i televizijskog rijalitija imao je mnogo toga da podijeli tokom pres konferencije povodom svog nadolazećeg projekta. Iako je sarađivao sa mnogim od najvećih zvijezda našeg vremena, Valberg smatra da je Džek Nikolson iznad svih njih. Upravo "Dvostruka igra“ okupila je niz poznatih glumačkih imena pored Nikolsona i Valberga u filmu se pojavljuju Lionardo DiKaprio, Met Dejmon, Martin Šin i Vera Farmiga. 

U dugo očekivanom filmu i prvoj saradnji Nikolson i Skorsezea priča prati šefa bande, Frenka Kostela (Nikolson) i igru prevare i dvostrukih identiteta koja se vrti oko Bilija Kostigana, policajca koji se uspio infiltrirati u Kostelovu bandu, i Kolina Salivana, Kostelovog vojnika, koji je uspio da se u baci u redove državne policije Masačuseca.

U razgovoru za jutjub blog "Jake’s Takes“, Valberg koji je promovisao film "The Union” u kojem se pojavljuje pored Heli Beri, voditelj je zamolio glumca da podijeli sa gledaocima neku zanimljivu priču iza scene, preciznije pručo o Džeku Nikolsonu na setu filma "Dvostruka igra“. Jednog dana, tokom snimanja Skorsezeovog krimi epa, Valberg je na teži način naučio kako izgleda kada pokušate da improvizujete pred "svemogućim“ Džekom. Valberg kao tvrdoglavi i drski policijski narednik, Dignam, improvizovao je tokom snimanja. Njegov lik "koji nije imao lijepe riječi ni za koga“, kako je sam glumac rekao, pa je tako, uživivši se u lik, bez imalo opreza pristupio sceni u kojoj je trebao da uputi niz oštrih riječi Nikolsonovom liku. Nakon što su razmijenili neugodne riječ, kako sam Valberg kaže, "pogledao me je kao što to niko nikada nije“. Nakon snimljene scene, Nikolson i Skorseze sklonili su se u stranu i razgovarali da bi nakon toga prišli Valbergu i objasnili mu kako stoje stvari. “Pobrini se da ovo bude kraj toga“ - rekli su mu aludirajući na njegovu improvizaciju. Uprkos ovom sukobu, Valberg je i danas zahvalan na prilici da radi sa jednim od najvećih svih vremena pa čak Nikolsona smatra i prijateljem budući da obojica zadovoljstvo pronalaze na golf terenima.

Postoji čitava gomila priča i anegdota vezana za dešavanja iza scene čiji je glavni akter bio Džek Nikolson. Tako je tokom snimanja trilera "The Pledge“ svom kolegi Aronu Еkartu rekao: "Ja ne snimam filmove, ja snimam klasike“. Godine 1978. nakon što je Ričard Drajfus osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu "The Goodbye Girl“ imao je priliku da budu i u istom liftu sa Nikolsonom noseći zlatni kipić kada mu je slavni glumac rekao“ Kladim se da ti je stvarno drago što ove godine nisam imao nikakvu nominaciju“. 

Nikolson je ima čak i opaske na poznate krekere "Cracker Jack“ što je u televizijskoj emisiji "Comedians in Cars Getting Coffee” prepričao poznati komičar i voditelj na ceremoniji dodjele Oskara, Džimi Kimel. Tako mu se na utakmici Jenkisa slavni glumac požalio kako u kutijama poznatog krekera više nema kvalitetnih nagrada već umjesto njih "dobiješ sliku proklete zmije“. Ako postoji neka priča o poznatom glumcu koja zvuči previše apsurdno da bi bila vjerodostojna to je samo zato što ne postoji ništa što se može mjeriti sa Nikolsonovim zaraznim šarmom i karakterom većim od života. 

Nešto ranije ove godine Valberg je u razgovoru sa Džošom Horovicom za podkast "Happy, Sad, Confused“ govorio o svom neugodnom stavu na setu "Dvostruke igre“. U to vrijeme nosio se sa nizom problema koji su se desili tokom produkcije u koji su bili uključeni glumci kao i niz kompromisa koji su morali biti napravljeni i sve probleme je rješavao stavom sličnom žestokom Dignamu. Valberg se istovremeno pripremao za snimanje filma "Nepobjedivi“ i problemi su se pojavili kada je morao pustiti kosu za nadolazeći inspirativni sportski film što nikako nije odgovaralo opisu Dignama. Tvrdio je da je zbog toga što je Skorseze konstantno morao paziti na zahtjeve i želje svojih najvećih zvijezda set bio "na rubu eksplozije“. Ipak, Valberg je bio uvjeren da je to ta uloga i da će prilika da radi sa slavnim Skorsezeom biti korisna za njega. Njegovi instinkti su se na kraju pokazali ispravnima jer je dobio svoju prvu i jedinu glumačku nominaciju za svoj performans.

Martin Skorseze znao je u svojim filmovima da dozvoli momente improvizacije koji bi kasnije procvjetali na ekranu, dozvoljavajući glumcima, a ponekad i sopstvenoj majci, da zaobiđu scenario i prirodno razvijaju svoj lik. Međutim kada se radilo o potencijalnom gubljenju vremena velikog Džeka Nikolsona crta je morala biti podvučena. I to prema Marku Valbergu koji je neustrašivo izašao "na crtu“ slavnom glumcu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.