Opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku

Saša Nikolić izdao osmu knjigu pod nazivom "Na braniku otadžbine"

  • 03.11.2018. 11:05

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Saša Nikolić sa Pala izdao je osmu knjigu pod nazivom "Na braniku otadžbine" u kojoj je kroz 53 epske pjesme opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku.

Nikolić je rekao Srni da je u ovoj zbirci pjesama opjevao sve značajne istorijske događaje iz Prvog i Drugog balkanskog rata, Prvog i Drugog svjetskog rata, proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i specijalna brigada policije Republike Srpske i njenih devet odreda, kao i njihova svjedočanstva o ratnim dešavanjima. 

On je naveo da je odobrenje da opjeva specijalne brigade dobio i od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. 

Nikolić kaže da će oni koji budu čitali ovu knjigu moći da saznaju dosta više o događajima iz 20. vijeka, jer je istorija dugo godina sakrivala strašne zločine nad Srbima u Istočnoj Bosni, u selu Miloševići i Starom brodu u martu 1942. godine. 

Prema njegovim riječima, u novoj zbirci je i pjesma o srpskoj opštini Olovo, odakle je i rodom, koja je poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma prestala da postoji. 

Nikolić je naglasio da je inspiracija za pisanje knjige borba srpskoga naroda za opstanak na ovim prostorima, njihovo stradanje i junačka odbrana svoje zemlje. 

Promocija knjige "Na braniku otadžbine" bila je 1. novembra u Banjaluci, gdje su stihove pjevali mladi guslari škole "Starina Novak" sa Pala Đorđe Nikolić i Miloš Pandurević. 

Pjesmu o Šestom odredu specijalne brigade policije recitovala je Đurđina Gajović, koja je više puta osvajala prva mjesta na recitatorskim takmičenjima. 

Naredna promocija biće u Trebinju, Palama, Doboju i drugim gradovima Republike Srpske. 

Sponzori knjige su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Elektrodistribucija "Pale", a recenzenti profesori Nikola Pavlović i Saša Gajić. 

Nikolić je kao borac Vojske Republike Srpske dva puta ranjen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama, gdje živi sa suprugom i četvoro djece. 

Nosilac je bronzanog oredan i povolje sa bronzanom medaljom koju mu je kao jednom od najtalentovanijih mladih srpskih pjesnika dodijelio Savez srpske dijaspore Slovenije. 

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije dobio je diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji "Zlatno pero LJubljane 2017" i srebrni orden za knjigu "Pravoslavlje", a na Petom međunarodnom takmičenju "Zlatne gusle LJubljana 2017" osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu "Republika Srpska". 

Prethodni episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom dodijelio mu je Arhijerejsku pohvalnicu za pruženu nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u selu Drecelj, kod Olova, njegovom rodnom mjestu. 

Nikolić je do sada objavio knjige "Srbi - Drecelj i Dreceljani", "Život u pjesmi", "Crkva u Drecelju", "Paljanska policija", roman "Orlovi lavljeg srca", "Pravoslavlje" i "Uspješni ljudi". 

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм