"Послије забаве"

Промовисан роман Стеве Грабовца за који је добио НИН-ову награду

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2024. 20:44

У Шамцу је вечерас промовисан роман "Послије забаве" аутора Стеве Грабовца, добитника НИН-ове награде за најбољи роман у 2023. години.

Један од основних мотива романа "Послије забаве" је злочин над ромском дјецом у околини Брода на почетку рата у БиХ 1992. године.

Грабовац је рекао да је то злочин који се десио током рата, али са њим нема много везе.

"Наша несрећа је у томе што је доста ствари повезано са ратом хтјели ми то или не, тако и овај несретни догађај јесте повезан са ратом, али када бисмо само избацили тај мали временски сегмент и ставили га у неко друго вријеме, та би се прича могла одигравати и у данашњем времену. Ни по чему другом то није ратна књига", рекао је Грабовац на промицији у Галерији "Стари сат".

Он је навео да се његов главни лик зове Стево Грабавац и да је то његова лична прича.

"Тај мој алтер его у неком моменту сазнаје некакве податке о једном страшном злочину који се десио 1992. Више се говори о начину на који је спознаја дјеловала на њега", додао је Грабовац.

Стево Грабовац седамдесети је добитник престижне НИН-ове награде за роман "Послије забаве", који је објављен прошле године у издању бањалучког "Имприматура".

Грабовац је до сада објавио збирку пјесама "Станица непостојећих возова" 2007. године, а његов први роман "Мулат албино комарац" био је 2019. у најужем избору за Нинову награду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.