Душко Валентић

Преминуо хрватски глумац

  • Извор: 24сата.хр
  • 09.06.2024. 13:44

Глумац Душко Валентић преминуо је у 75. години. Покојног хрватског глумца прославила је улога Папундека у серији „Вело мисто“, а иза себе је имао више од 50 филмских и телевизијских улога, док је у матичном казалишту Гавела прескочио стотку.

Глумац Душко Валентић преминуо је у 75. години. Покојног југословенског и хрватског глумца прославила је улога Папундека у серији „Вело мисто“, а иза себе је имао више од 50 филмских и телевизијских улога, док је у матичном казалишту Гавела прескочио стотку.

Двапут је пао разред у загребачкој VII. гимназији, те док још није положио матуру уписао је Академију драмске умјетности у Загребу. Први пут се пред камером појавио у играном филму „Имам двије маме и два тате“. Добио је малу улогу, хипија, коју је с одушевљењем прихватио. 

С 27 година доживио је клиничку смрт. Током служења војске у шест мјесеци имао је три упале плућа и тијело му је било 'прекрцано' пеницилинима. 

„Сјећам се свега, те се ситуације не заборављају. Тунел, свјетло, све што пише у књигама - истина је“, рекао је Валентић једном приликом.

Валентић се родио у Панчеву у јануару 1950. године У Загреб се преселио када је имао седам година.

Публици је познат по улози Папундека у "Велом Мисту", те другим улогама у Гавели и Театру ИТД, међу којима је: Ерих у "Бечким шумама", Себастиан "На три краља", Робеспјер у "Дантоновој смрти", Кнез Мишкин у "Идиоту", Грга Чоколин у "Златаревом злату", Грошичар у "Царева Краљевна", и десетине других. Осим богате каријере у позоришту, Валентић је остварио и завидне улоге у филмовима и телевизијским серијама попут оне у серији  "Куда иду дивље свиње" (1971.). Затим слиједи Галићев филм "Томо Бакран" (1978.), и након тога "Новинар" (1979.), улога Лојзека у "Хорватовом избору"...


(Фото: ХРТ/Скриншот)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: