Нови Сад

Представљена књига Средоја Новића "Од Детлака до Ист Ривера"

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2024. 21:48

У Матици српској у Новом Саду вечерас је представљена књига "Од Детлака до Ист Ривера" аутора Средоја Новића у којој, између осталог, свједочи о распаду Југославије, настајању Републике Српске и сусретима са значајним личностима.

О књизи је говорио и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран који је рекао да Новићева књига говори о породици и држави, које су за њега фундаментални елементи, те да аутор стално истиче да треба много напора у њиховом подизању и стварању, упозоравајући колико мало треба да се сруше и породица и држава.

Он је оцијенио да је Новићево дјело у суштини аутобиографско, али да по стилу писања превазилази тај жанр, што потврђују и стручњаци.

Каран је истакао да је Новић, којег познаје 40 година, увијек био у дилеми да ли да пише књигу о свом животу и бурним догађајима - распаду бивше Југославије, стварању Републике Српске и настајању њених институција, додајући да има осјећај да је књигу и завршио, а да је остао у тој дилеми.

Новић је рекао да је у књизи описао свој пут од села Доњи Детлак код Дервенте, гдје се родио као 12. син у породици, до Ист Ривера и Генералне скупштине УН, гдје је говорио раме уз раме са свјетским државницима.

Он је указао на то да је овом књигом о генерацијама рођеним педесетих година прошлог вијека којима и сам припада, између осталог, на свом примјеру желио да покаже колико радом и трудом може да се постигне будући да његов отац није био ни народни херој, ни носилац партизанске споменице, нити је био богат.

Новић је рекао да је срећан што је у прилици да књигу промовише у Новом Саду, граду који је за њега увијек био пријестоница културе - како у бившој, тако и у садашњој држави.

Шеф Представништа Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је да Новићева књига потврђује да историјске истине, исказане као лично свједочење, имају понекад и већу тежину од неких докумената чија је истина прилагођавана интересима одређене политике или војске.

- Новићево лично свједочење није на нивоу оног који гледа са стране, него је свједочење човјека који је учесник и савременик свих историјских догађаја, од разбијања Југославије до слободе, у којој и данас бранимо своје право на све своје, без жеље да посегнемо за било чим што није наше - рекао је Цицовић.

Издавач књиге је "Бесједа" из Бањалуке, а промоцију је организовало Представништво Републике Српске у Србији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.