Novi Sad

Predstavljena knjiga Sredoja Novića "Od Detlaka do Ist Rivera"

  • Izvor: SRNA
  • 11.06.2024. 21:48

U Matici srpskoj u Novom Sadu večeras je predstavljena knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera" autora Sredoja Novića u kojoj, između ostalog, svjedoči o raspadu Jugoslavije, nastajanju Republike Srpske i susretima sa značajnim ličnostima.

O knjizi je govorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je rekao da Novićeva knjiga govori o porodici i državi, koje su za njega fundamentalni elementi, te da autor stalno ističe da treba mnogo napora u njihovom podizanju i stvaranju, upozoravajući koliko malo treba da se sruše i porodica i država.

On je ocijenio da je Novićevo djelo u suštini autobiografsko, ali da po stilu pisanja prevazilazi taj žanr, što potvrđuju i stručnjaci.

Karan je istakao da je Nović, kojeg poznaje 40 godina, uvijek bio u dilemi da li da piše knjigu o svom životu i burnim događajima - raspadu bivše Jugoslavije, stvaranju Republike Srpske i nastajanju njenih institucija, dodajući da ima osjećaj da je knjigu i završio, a da je ostao u toj dilemi.

Nović je rekao da je u knjizi opisao svoj put od sela Donji Detlak kod Dervente, gdje se rodio kao 12. sin u porodici, do Ist Rivera i Generalne skupštine UN, gdje je govorio rame uz rame sa svjetskim državnicima.

On je ukazao na to da je ovom knjigom o generacijama rođenim pedesetih godina prošlog vijeka kojima i sam pripada, između ostalog, na svom primjeru želio da pokaže koliko radom i trudom može da se postigne budući da njegov otac nije bio ni narodni heroj, ni nosilac partizanske spomenice, niti je bio bogat.

Nović je rekao da je srećan što je u prilici da knjigu promoviše u Novom Sadu, gradu koji je za njega uvijek bio prijestonica kulture - kako u bivšoj, tako i u sadašnjoj državi.

Šef Predstavništa Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je da Novićeva knjiga potvrđuje da istorijske istine, iskazane kao lično svjedočenje, imaju ponekad i veću težinu od nekih dokumenata čija je istina prilagođavana interesima određene politike ili vojske.

- Novićevo lično svjedočenje nije na nivou onog koji gleda sa strane, nego je svjedočenje čovjeka koji je učesnik i savremenik svih istorijskih događaja, od razbijanja Jugoslavije do slobode, u kojoj i danas branimo svoje pravo na sve svoje, bez želje da posegnemo za bilo čim što nije naše - rekao je Cicović.

Izdavač knjige je "Besjeda" iz Banjaluke, a promociju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: