"Спаситељ свијета"

Познато гдје ће ''завршити'' најскупља слика у историји

  • 20.08.2024. 22:43

"Салватор Мунди" ("Спаситељ свијета"), најскупља слика у историји свијета, која се приписује Леонарду да Винчију завршиће у центру новог музеја у Саудијској Арабији, открива нови документарац Би-Би-Сија о саудијском престолонасљеднику Мохамеду бин Салману који је 2017. купио ренесансно дјело на аукцији у галерији Кристи у Њујорку за рекордних 450 милиона долара.

Слика није јавно виђена откако је продата на аукцији, а како наводи Би-Би-Си, могуће је да се дјело налази у складишту у Женеви, преноси Арт њуз.

Добра вијест је да би њен власник, престолонасљедник Саудијске Арабије, могао да дјело учини доступним јавности у будућем музеју у Ријаду, гдје ће слика служити као "културно сидро", слично као Мона Лиза у Лувру.

Годинама се сматрало да се слика "Салватор Мунди" налази на Бин Салмановој јахти, међутим, Бернард Хејкел, професор блискоисточних студија на Универзитету Принстон, рекао је да се слика чува у Женеви.

Приписивање "Салватор Мунди" Леонарду било је предмет интензивне дебате у свијету умјетности.

Неки стручњаци тврде да стил слике није у складу са познатим Леонардовим радовима, посебно у погледу пропорција фигуре и црта лица.

Слика је претрпјела значајну рестаурацију, што доводи у питање аутентичност основних слојева и детаља.

Пратите нас и путем Вибера