"Spasitelj svijeta"

Poznato gdje će ''završiti'' najskuplja slika u istoriji

  • 20.08.2024. 22:43

"Salvator Mundi" ("Spasitelj svijeta"), najskuplja slika u istoriji svijeta, koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju završiće u centru novog muzeja u Saudijskoj Arabiji, otkriva novi dokumentarac Bi-Bi-Sija o saudijskom prestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu koji je 2017. kupio renesansno djelo na aukciji u galeriji Kristi u Njujorku za rekordnih 450 miliona dolara.

Slika nije javno viđena otkako je prodata na aukciji, a kako navodi Bi-Bi-Si, moguće je da se djelo nalazi u skladištu u Ženevi, prenosi Art njuz.

Dobra vijest je da bi njen vlasnik, prestolonasljednik Saudijske Arabije, mogao da djelo učini dostupnim javnosti u budućem muzeju u Rijadu, gdje će slika služiti kao "kulturno sidro", slično kao Mona Liza u Luvru.

Godinama se smatralo da se slika "Salvator Mundi" nalazi na Bin Salmanovoj jahti, međutim, Bernard Hejkel, profesor bliskoistočnih studija na Univerzitetu Prinston, rekao je da se slika čuva u Ženevi.

Pripisivanje "Salvator Mundi" Leonardu bilo je predmet intenzivne debate u svijetu umjetnosti.

Neki stručnjaci tvrde da stil slike nije u skladu sa poznatim Leonardovim radovima, posebno u pogledu proporcija figure i crta lica.

Slika je pretrpjela značajnu restauraciju, što dovodi u pitanje autentičnost osnovnih slojeva i detalja.

Pratite nas i putem Vibera