Женски камерни хор

Понос Српске: Злато за ''Бањалучанке'' на такмичењу у Риму

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2024. 11:33

Женски камерни хор "Бањалучанке" из Бањалуке освојио је златну медаљу у категорији традиционалне музике на 13. Интернационалном хорском такмичењу „Musica eterna Roma" које je од 17. до 21. јула одржано у Риму.

Под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, хор „Бањалучанке" је наступио као једини представник Републике Српске и БИХ на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у свом укупном фестивалском и такмичарском програму окупило хорове из Италије, Малезије, Кине, Бугарске, Белгије и Пољске.

Хор се представио одабраним композицијама савремених аутора домаће хорске литературе а као солисти су наступили Неђица Мијајловић и Јелена Вулин.

Све ансамбле оцјењивао је интернационални стручни жири, сачињен од угледних свјетских експерата за хорску музику, док је умјетнички директор овогодишњег такмичења био истакнути италијански композитор и диригент Микеле Јосија.

Поред учешћа у категорији традиционалне музике, Женски камерни хор “Бањалучанке” имао је и веома запажен наступ на завршном концерту најбољих хорова такмичења, на којем се представио са захтјевним  a capella програмом.

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарских наступа на интернационалној хорској сцени јер како смо и најављивали пред сам одлазак, први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Италији представљао је тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну, веома захтјевну такмичарску сезону.

Посебно смо поносни на наше нове чланове којима је ово било прво учешће на неком међународном такмичењу, а који су нам на најљепши могући начин показали да хор “Бањалучанке” не треба да брине за своју будућност – каже Младен Матовић.

Поред припреме два цјеловечерња гала концерта која би требало да буду одржана половином мјесеца у Банском двору у Бањалуци, хор “Бањалучанке” у наредном периоду очекује учешће на такмичењу у Лисабону, те учешће на Европском хорском првенству у Данској. Учешће хора “Бањалучанке” на такмичењу у Риму реализовано је захваљујући подршци Кабинета предсједника Републике Српске и Града Бањалука.

У претходних петнаест година хор „Бањалучанке“ је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, Каламати, Рива дел Гарди, два олимпијска сребра освојена су на хорским олимпијадама у НР Кини и Сједињеним Америчким Државама, док највећи успјех у историји хора представља освајање три узастопне олимпијске златне медаље на Свјетским хорским Олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.


Захваљујући овим резултатима женски камерни хор „Бањалучанке“ је уврштен на званичну Ранг листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације Interkultur – Musica mundi. Хором од 2004. године диригује композитор и диригент проф. мр Младен Матовић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.