Ženski kamerni hor

Ponos Srpske: Zlato za ''Banjalučanke'' na takmičenju u Rimu

  • Izvor: SRNA
  • 21.07.2024. 11:33

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na 13. Internacionalnom horskom takmičenju „Musica eterna Roma" koje je od 17. do 21. jula održano u Rimu.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor „Banjalučanke" je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i BIH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom ukupnom festivalskom i takmičarskom programu okupilo horove iz Italije, Malezije, Kine, Bugarske, Belgije i Poljske.

Hor se predstavio odabranim kompozicijama savremenih autora domaće horske literature a kao solisti su nastupili Neđica Mijajlović i Jelena Vulin.

Sve ansamble ocjenjivao je internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku, dok je umjetnički direktor ovogodišnjeg takmičenja bio istaknuti italijanski kompozitor i dirigent Mikele Josija.

Pored učešća u kategoriji tradicionalne muzike, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” imao je i veoma zapažen nastup na završnom koncertu najboljih horova takmičenja, na kojem se predstavio sa zahtjevnim  a capella programom.

- Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa na internacionalnoj horskoj sceni jer kako smo i najavljivali pred sam odlazak, prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Italiji predstavljao je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu takmičarsku sezonu.

Posebno smo ponosni na naše nove članove kojima je ovo bilo prvo učešće na nekom međunarodnom takmičenju, a koji su nam na najljepši mogući način pokazali da hor “Banjalučanke” ne treba da brine za svoju budućnost – kaže Mladen Matović.

Pored pripreme dva cjelovečernja gala koncerta koja bi trebalo da budu održana polovinom mjeseca u Banskom dvoru u Banjaluci, hor “Banjalučanke” u narednom periodu očekuje učešće na takmičenju u Lisabonu, te učešće na Еvropskom horskom prvenstvu u Danskoj. Učešće hora “Banjalučanke” na takmičenju u Rimu realizovano je zahvaljujući podršci Kabineta predsjednika Republike Srpske i Grada Banjaluka.

U prethodnih petnaest godina hor „Banjalučanke“ je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, Kalamati, Riva del Gardi, dva olimpijska srebra osvojena su na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dok najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.


Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije Interkultur – Musica mundi. Horom od 2004. godine diriguje kompozitor i dirigent prof. mr Mladen Matović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film: Protiv divljine (12+)

    ''Film: Protiv divljine (12+)

  • 22:00 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:00 Serija: 1993 (16+) (R)

    ''Serija: 1993 (16+) (R)